Hölmölän sotea?

Keskisuomalainen uutisoi 21.10. 2012, että sote-ky Saarikka tavoittelee säästöjä, koska 2019 menot vaikuttavat sote-uudistuksen jälkeen suoraan osakaskuntien valtionosuuksiin. Jos kunnan sote-menot laskevat 2018–19, valtionosuudet nousevat 2020 eteenpäin. Silloin kunnilta maakunnille siirtyvät sote-tehtävät ja niihin käytetyt rahat.

Lakiesitys kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta sisältää pirullisen elementin eli sote-muutosrajoittimen. Sen tarkoitus on tasata kunnasta maakunnalle siirtyvän sote-rahan määrää. Ilman sitä monesta kunnasta siirtyisi maakunnan pussiin enemmän rahaa kuin siltä itseltään on kulunut sote-palveluihin- ja päinvastoin.

Tarkoitus on hyvä, mutta se kannustaa kuntia vähentämään sote-menojaan 2019. Laskennallisesti 1% säästö sote-menoissa lisää kunnan tulevaa valtionosuutta 15–24 euroa/asukas. Esimerkiksi Jyväskylässä se tekisi 2,1–3,5 miljoonaa euroa.

Keski-Suomen kunnat johtajiensa opastamina valmistelevat nyt tuolla periaatteella tulevaa talousarviota – vaikka kaikissa kunnissa perustason sote-palveluja on kuritettu vuosia. Talousarvion perustana ei olekaan kansalaisten palvelujen tarve vaan yritys saada suurempaa valtionapua tulevaisuudessa. Samaa päämäärää palvelee laitoshoidon purkaminen ja vanhusasiakkaiden ohjaaminen maksullisten kotipalvelujen /palveluasumisen piiriin. Se tarkoittaa kansalaisten omien maksuosuuksien kasvattamista.

Samalla sote-muutosrajoitin tarkoittaa sitä, että erikoissairaanhoidon kannattaa tarpeesta riippumatta kasvattaa omia menojaan, koska suuret menot nyt takaavat suuret tulot uudistuksen jälkeen. Eikä kuntapäättäjillä ole ollut keinoa rajoittaa esh-menojen kasvua.

Tämä on Hölmölän sote-palvelujen peiton jatkamista: perusterveydenhuollosta lyhennetään ja erikoissairaanhoidosta pidennetään, jolloin varpaita varmasti palelee. Nyt kansalaisten kannattaa seurata päättäjiensä toimintaa talousarvioiden valmistelussa. Onko tarkoituksena turvata kansalaisten palvelut vai tulevat kuntien valtionosuudet?

Mauno Vanhala

professori emeritus, UEF

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

kansanedustajaehdokas

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.