Hae rohkeasti apua, kun et jaksa

Anneli Nojonen kirjoitti Ksml:n 9.10.08 mielipidepalstalla kokemastaan järkytyksestä. Nojonen oli joutunut Kuokkalassa tilanteeseen, jossa pikkulapsi oli jopa hengenvaarassa lapsesta vastuussa olleen aikuisen osaamattoman toiminnan vuoksi.

Valitettavasti tällainen lapsen vaaraan saattaminen ei ole mitenkään harvinaista. Olen joutunut useita kertoja tilanteisiin, joissa lapsi on jätetty vastaamaan täysin ikätasolleen mahdottomista vastuista tai tekemässä asioita, joilla voi saattaa itsensä hengenvaaraan, kun kukaan ei ole jaksanut tai osannut opastaa, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei. Meillä jokaisella on lastensuojelulain asettama velvollisuus auttaa, suojella lapsia ja puuttua, sekä ottaa tarvittaessa yhteyttä lastensuojelun työntekijöihin, kun havaitsemme lapsen perheessä ammattilaisten avun tarvetta.

Sinulle äiti ja isä, joka et jaksa huolehtia lapsesi perusturvallisuudesta ja jos et tiedä, minkä ikäinen lapsi kykenee mitäkin hahmottamaan ja mistä suoriutumaan tai olet väsynyt ja usein ärtynyt, haluan kannustaa sinua hakemaan apua.

Se, ettei tiedä ja osaa, on helposti korjattavissa. Väsymykseen ja masennukseenkin on saatavissa apua. Soita neuvolaan, pyydä ohjausta lapsen kanssa olemiseen ja hänen hoitamiseensa. Kysy päivähoidon työntekijöiltä, millaista huolenpitoa lapsen hyvinvointi vaatii. Hae tietoa MLL:n ja Väestöliiton nettisivuilta.

Jos olet itse jaksamaton, usein vihainen, väsynyt tai välinpitämätön, ota yhteyttä terveyskeskukseesi ja pyydä aikaa depressiohoitajalle tai aluepsykologille tilanteesi arvioimista varten. Jos perheessä on taloudellisia huolia, varaa aika sosiaalityöntekijän vastaanotolle. Perheenne ja sinun lapsesi ansaitsevat sen, ettei kenenkään tarvitse kärsiä epämääräisen pahan olon tai jaksamattomuuden vuoksi. Avoimuus ja vastuunotto on sekä sinun, lapsesi että tulevien lastenlastesi etu ja tulet lopulta näkemään, että se on arvokkainta, mitä teit.

Ihmisestä ei tee mikään niin helposti rakkaudetonta ja sisältä vihaista kuin piittaamaton suhtautuminen lapsuudessa ja jatkuva turvattomuuden kokeminen. Siksi puuttumisen ja auttamisen aika on nyt, kun lapset ovat pieniä tai ehkä vielä syntymättömiäkin. Raskausaika on erittäin merkityksellinen syntyvän vauvan terveydelle ja siksi soisin, ettei kukaan odottava äiti ei vaarantaisi lapsensa elämää tupakoimalla, päihteillä eikä muulla itsensä kaltoin kohtelulla. Ja että hänellä olisi tulevan isän tai muun läheisen välittävän ihmisen tuki jokaisena päivänä.

Jos et saa apua riittävän yksinkertaisella tavalla sosiaali- ja terveyspalveluistamme, ota yhteyttä sosiaali- ja terveyslautakunnan jäseniin. Kyynisyys ja huomiotta jättäminen on kaikkein julmin teko lasta kohtaan. Sen tuhoavan voiman oivalsi myös Tove Jansson, jonka kertomus Näkymättömästä Ninnistä kuvaa ivalla ja piittaamattomuudella hoidettua lasta, joka muuttui näkymättömäksi. Vasta saatuaan aitoa lämpöä ja arvostusta, hän tuli jälleen näkyväksi ja pystyi elämään yhdessä muiden kanssa, ottamaan vastaan ja näyttämään myös omia lämpimiä tunteitaan.

ANNA AUTERE sairaanhoitaja kuntavaaliehdokas (vihr.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

LyhyetLyhyetKyllähän junalipun netistä ostaa Jkl-Hki, mutta ostapa Jkl-Kemijärvi yöjunaan Tre kautta! Ei niin vain onnistu!

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.