Haetaan terveysoppia Ruotsista

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksella alkaa jo olla kiire. Terveydenhuollon menot ovat kasvaneet hurjaa tahtia ja lähitulevaisuudessa potilaan valinnanvapaus lisääntyy terveydenhuoltolain ja EU:n potilasliikkuvuusdirektiivin myötä.

Muualla Euroopassa terveydenhuollon uudistamisen avainasioita ovat olleet rahoitusjärjestelmän kehittäminen, potilaan valinnanvapaus ja palveluntuottajien kilpailu. Suomessa sote-uudistus on jämähtänyt keskusteluun järjestäjäkoon kasvattamisesta. Tärkeimmät asiat – kuten hoitojonojen poistaminen – on ohitettu soten väkinäisellä kytkemisellä kuntauudistukseen. Se uhkaa tyrmätä koko terveydenhuollon remontin.

Sote-uudistukseen kaivataan nyt järeitä toimia, sillä se ei nykyisellään tuo oleellista parannusta nykyjärjestelmään. Kaikkea ei voi eikä tarvitse tehdä kerralla.

Ruotsi uudisti 10 vuodessa askel askeleelta terveydenhuoltojärjestelmäänsä. Tulokset ovat olleet hyvät. Esimerkiksi syksyllä 2012 yli 90 prosenttia asiakkaista sai Ruotsissa lääkäriajan alle viikossa. Suomessa neljä viidestä saa odottaa useampia viikkoja.

Ruotsissa maakäräjät vastaavat perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rahoituksesta ja järjestämisestä. Tämä on johtanut tilaajan ja tuottajan erottamiseen, mikä oli uudistuksen ensimmäinen askel.

Vuonna 2009 Ruotsissa astui voimaan nk. Vård val -lainsäädäntö, jossa kaikilla maakäräjillä on velvollisuus luoda kilpailutukselle kaikkia palveluntuottajia samanarvoisesti kohteleva järjestelmä.

Kaikki tarjoajat, jotka täyttävät maakäräjien asettamat vaatimukset, voivat toimia järjestelmässä. Potilas voi vapaasti valita lääkärinsä yksityisen ja julkisen palveluntuottajan välillä, myös oman kuntansa ulkopuolelta. Korvaus seuraa potilasta.

Ruotsin malli on johtanut palveluntuottajien väliseen kilpailuun laadusta ja saatavuudesta sekä lisännyt potilaan valinnanvapautta ja vaikutusmahdollisuuksia.

Tulokset puhuvat puolestaan: esimerkiksi Tukholman läänissä tuottavuus on noussut 10 prosenttia ja hoitojonot on purettu.

Suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää uudistettaessa Ruotsin mallista voi hyvin omaksua parhaita käytäntöjä. Siten palvelutarjonta monipuolistuisi, hoitoonpääsy nopeutuisi ja ikääntyvien tarpeisiin vastattaisiin.

Ensiaskel oikeaan suuntaan on lisätä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä sekä siirtyä hallinto- ja rakennekeskeisestä ajattelutavasta asiakaslähtöiseen ajatteluun. Toiseksi on tärkeää, että julkinen taho määrittelee palvelujen kriteerit. Tämän jälkeen tilaajan ja tuottajan erottaminen voidaan aloittaa julkisen sektorin sisältä ja avata sitten perusterveydenhuollon markkinat yksityisille palveluntuottajille. Mikä tahansa Suomen suurista kaupungeista voisi ottaa mallin käyttöön jo nyt.

Juha Tuominen

LT, dosentti, johtava ylilääkäri

Terveystalo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lukijan kuva

Älä lopeta sanomasta kauniita

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

”Ratsastus on helppoa”

Lyhyet

Lyhyet

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.