Hallinta- rekisteriä ei tule

Hallitus tyrmäsi hallintarekisterin perustamisen Suomeen. Meillä säilyy julkinen arvo-osuusjärjestelmä. Tämä on se päätös, jonka perussuomalaiset halusivat ja saivat aikaan hallituksessa. Mitään takinkääntöä ei tapahtunut.

Edellisellä vaalikaudella mm. SDP:n ministerien hyväksymänä EU sääti ns. liittovaltioasetuksen, jolla unioni hyväksyi hallintarekisterit EU-maissa. Niissä sallitaan omistusten salaaminen. EU siis hyväksyi salailun, jota hallitus ei Suomessa salli. Sdp käänsi takkinsa.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) yritti peitellä oman puolueensa raskasta vastuuta asiassa (KSML 25.5). Lisäksi hän esitti väitteitä, jotka eivät vastaa todellisuutta. SDP ei eduskuntakäsittelyssä esittänyt vaihtoehtoisia pykäliä, vaikka aikaa niiden laatimiseen oli runsas vuosi. Ilmeisesti ei kyennyt.

Suomi ei voi kieltää hallintarekistereitä muissa maissa eikä suomalaisilta niiden käyttöä ulkomailla. Perussuomalaisten vaatimuksesta niiden käyttö tehdään kannattamattomaksi ennakkoveromenettelyllä. Lisäksi hallitus kieltää listaamattomilta yhtiöiltä hallintarekisterin käytön.

Päinvastoin kuin Harakka väittää, automaattinen tietojenvaihto jo lähes sadan maan viranomaisten kesken toimii ja laajenee jatkuvasti. Esitin siitä vahvat perusteet ja esimerkin (KSML 23.5). Myös myyntitapahtumat tulevat viranomaisten tietoon.

Omistusten julkisuus sen sijaan on Suomeakin sitovalla EU:n arvopaperimarkkina-asetuksella estetty. Miksi SDP ei vaatinut tietojen julkisuutta silloin, kun se oli hyväksymässä EU-asetuksen?

EU:ssa hyväksyttiin huhtikuussa direktiivi pörssiyhtiöiden oikeudesta tunnistaa kaikki osakkaansa. Tämä tulee aikanaan muuttamaan nykyistä käytäntöä niissä maissa, joissa hallintarekisterillä salataan omistuksia. Suomessa näin ei tapahdu, koska meillä on ja säilyy julkinen arvo-osuusjärjestelmä. Suomen hallitus ajaa julkisuutta koko EU:ssa.

On tyrmistyttävää, että tästä asiasta esitetään väitteitä, jotka eivät pidä paikkaansa.

Toimi Kankaanniemi

kansanedustaja

perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Vanhan Kirjan Talvi on nimenä vakiintunut

Jyväskylään mahtuisi uusi kirjallisuustapahtuma

Suomi ei tarvitse mitään hyökkäys- aseita

Lyhyet

Lyhyet

Kiitos Palokan terveyskeskukselle

Jyväskylän alihinnoittelu kurittaa pieniä palveluntuottajia

EK purkaa peruskoulua

Epäasiallista painostamista

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.