Hallintarekisteriä, alkoholia ja hiilinieluja!

Talouden hyvät uutiset ovat viime aikoina hukkuneet vuorollaan viinaan ja hallintarekisteriin. Välillä on keskusteltu siitä, sylkevätkö Suomen metsät hiilidioksidipäästöjä vai nielevätkö ne niitä.

Jopa Ylen uutiset ja monien lehtien pääkirjoitukset kuvasivat, kuinka hallitus ajaa Suomeen ”hallintarekisterin” ja sijoitukset voitaisiin sen myötä täällä jatkossa pimittää.

Alexander Stubbin pääministeriaikana hallintarekisteriä kyllä kaavailtiin Suomeen. Olin mukana tyrmäämässä moisen. Nyt käsittelyllä esityksellä ei hallintarekisteriä tuotu eikä tuoda Suomeen, ei edes lain nimissä.

EU sääti vuonna 2014 hallintarekisteristä. EU-asetus on otettava sellaisenaan kansalliseen lainsäädäntöön. EU-käsittelyssä saatiin aikaan niin sanottu ”Suomi poikkeus”. Suomalaisen osakkeenomistajan omistukset suomalaisten yritysten Suomessa liikkeeseen laskemissa osakkeissa tulee nykyiseen tapaan kirjata henkilökohtaiselle arvo-osuustilille, joka on julkinen. Hallintarekisteriä ei Suomeen tule.

Toinen tarina ovat suomalaisten yritysten ja kansalaisten sijoitukset ulkomaiden kautta Suomeen. Nytkin ne, jotka sitä kautta sijoittavat, ovat verovelvollisia Suomessa, mikäli täällä asuvat. Mutta ilmoittavatko he aina tulojaan? Se on toinen kysymys.

EU-asetus mahdollistaa kaikkialla EU:ssa, myös suomalaisille yrityksille, toimimisen muiden EU-maiden arvopaperikeskusten kanssa, sellaisissakin maissa, joissa käytetään hallintarekisteriä, joka ei ole yleisölle julkinen. Tämän kieltäminen kansallisella lainsäädännöllä ei ole mitenkään mahdollista.

Ulkomaisen hallintarekisterin kautta toiminta pitäisi kieltää, jos se olisi mahdollista, mutta kun ei ole. Sen todistivat myös kuusi Suomen johtavinta EY-oikeuden asiantuntijaa ja oikeusministeriö. Kaikkien vastaus oli, että Suomi ei ole kertaakaan 22 EU-jäsenvuoden aikana voinut estää yhdenkään EU-asetuksen voimaantuloa Suomessa.

EU-maat ovat sopineet automaattisesta verotietojenvaihdosta, jolla ulkomaisissa hallintarekistereissä olevat omistaja- ja omistustiedot toimitetaan Suomen veroviranomaisille syksystä lähtien.

Hallitus hävisi tämän asian julkisuuden 10–0. Vaihtoehtoinen totuus voitti!

Eduskunta teki perusteellisen käsittelyn jälkeen historiallisen päätöksen: Sotilaamme voivat joutua osallistumaan vastavuoroisesti sotilaalliseen toimintaan rajojemme ulkopuolella. Sitä ei moni huomannut. Keskustelu väkevämmän oluen ja muiden juomien tulemisesta yli 13 000:een kauppaan on vienyt kaiken ”helpon ja populistisen” huomion.

Keskustelun ydin on ollut siinä, voivatko hallitusryhmien neuvottelijat velvoittaa meidät, jotka emme moista hyväksy, äänestämään ehdotuksen puolesta.

Jos eduskunnasta löytyy enemmistö, joka tuollaisen uudistuksen toteuttaa, se on heidän asiansa. Mutta, että minun ja kymmenien muiden pitäisi tukea kaikilta osin alkoholin lisäkäyttöä ja lisäongelmia merkitsevää esitystä, on korni ja edustajan oikeutta halveksiva vaatimus.

Esityksessä on monia hyviä kohtia, muun muassa pienpanimojen ulosmyyntioikeuden sallimisen ja byrokratian vähentämisen osalta. Kannatan niitä.

Jos hallitusohjelmassa olisi sitouduttu nyt käsillä olevaan esitykseen, minun ja meidän kymmenien muiden olisi pitänyt vastustaa asiaa silloin. Mutta tuollaisesta sisällöstä ei ole hallitusohjelmassa sovittu. Emme näin ollen ole missään vaiheessa hyväksyneet puheena olevaa esitystä.

Kaiken lisäksi Suomessa on jo nyt enemmän alkoholin myyntipaikkoja ja alkoholia kulutetaan enemmän kuin yhdessäkään toisessa Pohjolan maassa. Ja Viron tuonti on kulutuksestamme 5 prosenttia, ei 50, kuten on väitetty.

Annan tunnustuksen muun muassa Touko Aallolle, joka puheenjohtajakamppailua käydessään on ottanut asiaan rohkeasti samanlaista kantaa (HS 12.5.), jota minäkin edustan.

Siinä en kuitenkaan yhdy vihreiden kantaan, että metsiemme sovittua lisäkäyttöä ei saisi hyväksyä. Kasvavat hakkuut vauhdittavat Suomen nousua. Metsät kasvavat edelleen 30 miljoonaa kuutiometriä hakkuita enemmän ja niiden hiilivarasto per nielu kasvaa myös jatkossa enemmän kuin yhdessäkään toisessa EU-maassa.

Mauri Pekkarinen

eduskunnan varapuhemies

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

Uutissuomalaisen debatti: Kuva turvallisuusuhkista kaipaa päivitystä, sanoo presidentti Tarja Halonen

Ei kaksi ilman kolmatta poliittista lehmäkauppaa

Tietoa vai politiikkaa koronan hoitoon

Lyhyet 23.5.

Lyhyet 23.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.