Hallituksen muodostajien tehtävä ohjelma

Valtiovarainministeri, puheenjohtaja Jyrki Kataisen työ hallitusohjelman tekemiseksi ja hallituksen muodostamiseksi kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten yhteistyön pohjalle ajautui heti vaikeuksiin. Katainen päättikin siirtää yhden hallitusohjelman tärkeimmistä kysymyksistä - suhtautumisen Euroopan velkakriisiin - ratkaistavaksi erillisessä neuvotteluprosessissa.

Tällaisiin parlamentarismille vieraisiin neuvotteluihin kutsuttiin myös Suomen keskustan edustaja.

Kataisen tavoitteena oli hakea ratkaisua kolmeen kysymykseen: Portugalin tukipakettiin, väliaikaiseen rahoitusvakausvälineeseen (ERVV) ja pysyvään vakausmekanismiin (EVM)Katainen ei suostunut irrottamaan Portugalin tukipakettia erilliseksi kysymykseksi. Ratkaisu oli yllättävä.

Neuvotteluissa saatu hyvä informaatio ja sen pohjalta käydyt keskustelut olivat rakentavia. Ne eivät kuitenkaan tuoneet esille ensimmäistäkään merkkiä siitä, että hallituksen muodostajien kesken syntyisi yhteistä käsitystä yhdestäkään Kataisen esille nostamasta kolmesta asiasta.

Tässä tilanteessa en tunnistanut enää mitään syytä, miksi keskustan pitäisi - tai miten se edes voisi - olla tekemässä hallitusohjelmaa edellä mainitulle hallituskoalitiolle. Keskustan sitoutuminen muodostettavan hallituksen takuumieheksi velkamaa-ratkaisuissa vuosiksi silloinkin, kun hallitus on sisäisesti erimielinen, on kohtuuton vaatimus.

On siis aika palata normaaliin parlamentaariseen käytäntöön. Mielestäni keskustan on nyt syytä vakiintuneen tavan mukaan odottaa hallitusta muodostavilta puolueilta yhteistä näkemystä ohjelmasta yleensä ja erityisesti euromaiden velka-asiasta. Uskon, että keskusta kykenee antamaan siihen ohjelmaan selvän vastauksen.

Jättäytyminen pois hallitusohjelman kirjoittamisesta ei ole keskustalta kannanotto yhteenkään Kataisen esittämästä kolmesta asiakokonaisuudesta.

Uskon, että keskusta tunnistaa käytyjen vaalien viestin. Uskon myös, että vastuullisesti selvistä sitoumuksistaan kiinni pitäen keskusta ratkaisee kantansa tulevana oppositiopuolueena Portugali-pakettiin, ERVV:een ja EVM:een.

MAURI PEKKARINEN elinkeinoministeri (kesk.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Maanpuolustuksen oltava uskottavaa

Maamme kuntataloudet yskivät nyt huolestuttavasti

Lyhyet

Lyhyet

Älä hanki lemmikkiä, jos et voi huolehtia siitä

Lyhyet

Lyhyet

Hoitajamitoitus etenee luvatusti

Kutsuntoja pitäisi kehittää tarkastelupisteeksi

Seppälän Prismaan on tulossa lisää penkkejä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.