Hallituksen talouspolitiikan hyvät tulokset näkyvät

Sipilän hallitus päätti viimeisen budjettiriihensä mielestäni varsin onnistuneesti. Hallitus on täyttänyt vaalikauden loppuun mennessä käytännössä kaikki talouspoliittiset tavoitteensa.

Tulosten ansiosta ensi vuoden budjetissa toteutetaan monia merkittäviä pienituloisia tukevia toimenpiteitä, tärkeimpinä pienimpien päivärahojen korotus, kunnallisveron eläketulovähennyksen nostaminen ja työtulovähennyksen korotus, joka auttaa myös eläkeläisiä.

Hallitus päätti panostaa entistä vahvemmin asunnottomuuden poistamiseen. Valtion tukemaan sosiaaliseen asuntotuotantoon esitetyt korkotukivaltuudet säilyvät tämän vuoden tasolla 1,41 miljardissa eurossa.

Tämä on merkittävä asia, sillä alkuperäisen esityksen mukaan valtuuksia olisi leikattu. Korkotukivaltuuksien pitäminen samalla tasolla mahdollistaa noin 9 000 uuden asunnon rakentamisen.

Korkotukivaltuuksilla rakennetaan sosiaalista asuntotuotantoa, kuten ara-vuokra-asunnot, asumisoikeusasunnot, opiskelija-asunnot sekä ikääntyvien ja vammaisten asunnot. Tällä satsauksella saadaan lisää kohtuuhintaisia asuntoja erityisesti pienituloisille palkansaajille. Lisäksi kasvukeskuskusten vuokrataso lähtee laskuun, kun kohtuuhintaisia asuntoja saadaan lisää.

Myös ilmastohaasteisiin vastattiin. Hallitus esittää miljoonien eurojen lisärahoitusta, jolla rahoitetaan yrityksiä, jotka tekevät innovaatioita ympäristön saralla, esimerkiksi muovin korvaamiseksi.

Tällä hetkellä valmistelussa olevan kansallisen muovitiekartan toimenpiteet toteutetaan Business Finlandin toimesta. Lisäksi hallitus on päättänyt, että ilmastonmuutosta hillitsevää puurakentamista edistetään entisestään kahdella miljoonalla eurolla.

Tämä on merkittävä asia, sillä puurakentamisessa on monenlaisia etuja verrattuna muihin, saastuttaviin rakennusmateriaaleihin kuten sementtiin ja teräkseen.

Puu on materiaalina ilmastoystävällinen ja energiatehokas. Puurakentamisessa hiiltä sitoutuu moniksi vuosikymmeniksi ja lisäksi puisten rakennustuotteiden valmistaminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin vaikkapa teräksen valmistus.

Hallitus päätti riihessä myös tukea uusiutuviin energialähteisiin siirtymistä uusilla verotusratkaisuilla. Lisäksi öljyn verotusta kiristetään, mikä on johdonmukainen askel kohti uusiutuvaa ja puhtaaseen energiaan siirtymistä.

Keskustalaisen ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen johdolla Suomi luopuu kivihiilen poltosta viimeistään 2029 mennessä – käytännössä suuri osa toimijoista lopettaa hiilen polton jo 2025, siihen valtio on myöntänyt erityisen kannustinrahan.

Vihreiden ilmastoteot ovat suuria puheita, vailla käytännön tuloksia. Keskustajohtoinen hallitus tekee kunnianhimoista ja realistista ilmastopolitiikkaa, jolla päästöjä vähennetään ja siirrytään kohti vähähiilistä yhteiskuntaa kuitenkaan vaarantamatta energiantuotantoa.

Hallitus päätti aloittaa Kyläkaupat monipalvelukeskuksina -kokeiluhankkeen miljoonalla eurolla.

Olen pitänyt jo pitempään esillä kyläkauppojen säilymisen tärkeyttä. Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on saattanut useat pienet lähikaupat vaikeuksiin. On äärimmäisen tärkeää, että peruspalvelut säilyvät myös maaseudulla.

Myös seutukaupunkien, kuten Jämsä, Äänekoski, Keuruu ja Saarijärvi, kehittämiseen saatiin rahoitus.

Tämä budjettiriihi osoitti, että asioiden puolesta kannattaa tehdä pitkäjänteistä työtä.

Petri Honkonen

kansanedustaja (kesk.)

Saarijärvi

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Painavaa asiaa aktiivi- mallista

Opintotuen tulovalvonta on perusteellisesti ohjeistettu

Ylös, ulos ja virkeillä aivoilla oppimaan

Lyhyet

Lyhyet

Keuliiko sote-mopo jo ennen starttia?

Lastensuojelun nimissä tapahtuu vääryyksiä

Toukofestin jatko on auki

Älkää unohtako toisianne

Sokkarin vessat siisteiksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.