Hallitus haluaa halpatyövoimaa

Hallituksen aikomus leikata yli puoli miljardia euroa koulutuksesta vuoteen 2020 mennessä on sodanjulistus suomalaiselle kulttuurille, sivistykselle ja koulutukselle. Opintotuen leikkausta ollaan hyvittämässä opintolainan enimmäismäärän nostolla. Eli varmistetaan, että opiskelija on entistä velkaisempi valmistuessaan. Nykyisessä työllisyystilanteessa useimmat tutkinnot eivät takaa työpaikkaa.

Kun entinen opiskelija ei pysty maksamaan kasvanutta opintolainaa takaisin pankille, se siirtyy valtion maksettavaksi – eli tulonsiirto kansalta pankeille.

Aiemmin nämä leikkaukset nimettiin koulutuksen ”tehostamiseksi”, nyt todetaan vain, että säästöjä on revittävä jostain ja opiskelijat ovat helppo kohde. Vaikka muka ymmärretään talouden perusasiat, ei nähdä, että paras investointi olisi taata opiskelijoille opiskelumahdollisuus ilman velkaantumispakkoa tai nääntymistä samalla töitä tehden.

Suomen kommunistisen puolueen ehdotus, perusturvaa 1 200 euroa/kk verottomana jokaiselle täysi-ikäiselle silloin kun hän ei voi saada muutoin riittävää toimeentuloa, mahdollistaisi opiskelijoille keskittymisen täysillä siihen, mitä opiskelijan kuuluukin tehdä: kouluttautumiseen. SKP:n ehdotus olisi erinomainen sijoitus Suomelle.

Hallitus haluaa alentaa Suomen opiskelijoiden arvoa ja tehdä heistä väkisin pankkien laina-asiakkaita. Tämä kertoo Sipilän hallituksen autoritaarisista, hierarkkisista ja epädemokraattisista arvoista. Pakkolaina on myös keino kontrolloida opiskelijoita ja tehdä heistä eriarvoisia: juuri valmistuneen isovelkaisen ei auta kuin ottaa vastaan mikä työ tahansa. Hän on valmiiksi koulutettua halpatyövoimaa.

Lainapainotteisuus luo epätasa-arvoa myös eri alojen opiskelijoiden välille. Kaikki eivät voi tai halua olla lääkäreitä ja lakimiehiä, tarvitsemme myös esimerkiksi lähihoitajia ja opettajia. Opintolainan vaikutus elämään vaihtelee.

Hallitus ei ajattele Suomen tulevaisuutta leikatessaan koulutuksesta. Suomi oli vielä vuonna 2012 koulutuksen kärkimaita maailmassa. Leikkauksilla koulutukseen olemme pudonneet alle keskikastin. Sipilän hallituksen visio on, että Suomi on häntäpäässä koulutuksessa. Niin saadaan halpoja ja tottelevaisia työläisiä Suomeen.

Anni Kivistö

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Suomen uusin ja rumin?

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.