Hallitus kansalaisoikeuksia kaventamassa

Hallituksen suunnalta on kuulunut kansalaisten perusoikeuksien kannalta huonoja uutisia. Norminpurkutalkoiden nimissä on masinoitu julkisuuteen kannanottoja erityisesti kunnallisen valitusoikeuden rajoittamiseksi.

On kerrottu kaavojen toteutumisen hidastuneen jopa vuosia ja rakennuskustannusten nousseen valitusten vuoksi.

Toisaalta on syntynyt väkisten juntatuilla ja virheellisillä päätöksillä katastrofaalisia taloudellisia epäonnistumisia, kuten Keski-Suomessa esimerkkeinä Keljonlahden voimalaitos, Kuuskaistan valokuituverkko, kunnallinen maakauppa liiketoiminta venäläisten lomahotelleiksi ja blinileipomoiden yms. yrityksiin.

Tätä halutaan silloin, kun vallankahvassa on yksi valtapuolue poliittisine intresseineen. Kunnan kokonaisedulla ei ole merkitystä puolueen edun ollessa tärkein. Varsin härskinä menettely näkyy EU- ja valtion tukipolitiikassa.

Keski-Suomessa esimerkiksi laajakaista-asiassa ollaan valmiita viemään kuntia talousahdinkoon ja rahastamaan kaikilta veronmaksajilta suppean piirin käyttämän hyödykkeen hankkimiseen ja ylläpitoon, kunhan vain tuet (murto-osa kustannuksista) saadaan hyödynnettyä. Tässä asiassa onneksi (vielä) on löytynyt kansalaisia, jotka uskaltavat käyttää perusoikeuksiaan kuntiensa eduksi.

Kunnallisen päätöksenteon tulee olla avointa ja kaikki näkökulmat huomioon ottavaa. Kompromissi lopputuloksena on kuntalaisten kannalta aina parempi kuin valtapuolueen väkisin ajama päätös. Sopiminen kaikkien osapuolten kanssa asioista ennen päätöksentekoa väkisin äänestämällä parantaisi vahvasti kuntien ja kuntalaisten toimeentuloa ja vähentäisi tuntuvasti valituksia.

Suomen perustuslaki takaa sen, että kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Hallitus pysyköön lestissään ajamassa kansalaisten parasta, ei kaventamassa heidän oikeuksiaan!

Kalevi Kuorelahti

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.