Halssilan uimarantakin parturoitiin

Syksyn hakkuiden jäljet Vaajakosken moottoritien laidoilla ovat surullista nähtävää – ja kuultavaa. Puita kaadettiin meluaidattoman moottoritien varsilta niin että tien melu nousee entistä enemmän suojattoman asutuksen päälle. Edes Jyskän koulun ja urheilukentän kohtaa ei säästetty, ilmeisesti ”siistin sisääntulovaikutelman” takia.

Kovin kohtalo oli Halssilan uimarannalla. Se parturoitiin lähes kaljuksi: moottoritien ja uimarannan välissä oli 44 puuta, niistä kaadettiin 31. Uimaranta on hyvin lähellä moottoritietä ja olisi tarvinnut jokaisen puun ja pensaan näkö-, melu- ja pölysuojaksi.

Olen kysellyt hakkuiden suunnittelijoita ja toteuttajia kaupungin metsätoimistosta, ely-keskuksesta ja Metsäkeskuksesta. Kaikki vetoavat tehtyihin suunnitelmiin, laatijoina onkin ollut porukkaa pilvin pimein: lausuntoja ovat antaneet kaavoitustoimi, liikenne-, viheralueet- ja ympäristötoimi sekä ely-keskuksen liikenne- ja ympäristövastuualueiden asiantuntijat. Lisäksi mukana on ollut Metsäkeskus.

Kaupungin sisääntulomaisemasuunnitelman tehnyt Metsäkeskuksen Seija Tiitinen-Salmela sanoo, että suunnitelmassa ei ole puututtu yksittäisten puiden poistoon. Esitykset on tehty kuviokohtaisesti, jolloin mm. uimarannasta on tieto ja asutuksen kohdalla on ilmoitettu melu- ja näkösuojan tarpeesta. Tiitinen-Salmela sanoo, että hän ei metsureita ohjeistanut vaan kaupunki. Kaupungin metsätoimiston päällikkö Marko Kemppainen taas sanoo sähköpostissaan minulle olevansa tyytyväinen hakkuiden lopputulokseen. Pitäisi odotella uusia istutuksia.

Jyskän asukkaana en voi olla tyytyväinen lopputulokseen, joka entisestään lisää alueen meluisuutta ja huonontaa Halssilan uimarannan viihtyisyyttä. Jos esimerkiksi uimarannan puitten kaato on tosiaan ollut yksittäisen metsurin harkinnassa kuten vaikuttaa, häneltä on kyllä lähtenyt metsäkone pahasti käsistä. Onko tietotaitoa kaupunkiluonnon käsittelyyn ollut riittävästi?

Kuinka hyvin metsurit ohjeistettiin, valvottiinko heidän työtään lainkaan? Onko luonnon myös tien varsilla oltava puistomaisen ”siistiä” ennen kuin se saa olla paikoillaan?

Helena Saaristo

opettaja

Jyväskylä, Jyskä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

LyhyetKierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pyöräilijät, bussit ja liikennesäännöt

Mitä tuli ostettua?

Ohjaamoon nuori voi tulla myös vanhemman kanssa

Aamu Korpilahdella. Kuva: Matti Pietinen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.