Haluan olla konserteissa käyvä elitisti

Kun useat kunnallispoliitikot ovat julistaneet konserttitalon kannattajat ja konserteissa kävijät elitisteiksi, niin ilmoitan julkisesti olevani yksi heistä.

Seuraavat ominaisuudet tekevät minusta elitistin:

1. Kannatan sitä, että Jyväskylään rakennetaan elitistinen (siis hyvä ja soiva) konserttisali.

2. Arvostan todellista tiedettä, jota tehdään laadusta tinkimättä vaikka ympäristö ei olisikaan huippuyliopisto, jota elinkeinoelämä tukee. Eliittitutkijalle ei riitä että hän hallitsee perustyökalut ja ajattelun välineet. Hän on aikoja sitten ohittanut seuraavanlaiset päättelyketjut: Yhtään koulua ei voida rakentaa, koska niihin voi tulla hometta.

Tai näin: Sibelius käytti alkoholia, poltti sikaria ja oli ahdistunut - Sibelius oli muusikko - muusikot käyttävät alkoholia ja polttavat. Musiikki ei siis tee onnelliseksi.

3. Luen harvoin poliitikkojen "ajatuksia". Luen hyvää kirjallisuutta - kirjoja, joihin voin palata yhä uudestaan ja uudestaan.

4. Seurustelen mielenkiintoisten ihmisten kanssa. He ovat pätkämuusikoita, teatteri-ihmisiä, lastentarhanopettajia, opettajia, rakennusmiehiä, työttömiä ja lapsia.

5. Kuuntelen vain hyvää musiikkia. Sitä löytyy kaiken maailman kansanmusiikista, ns. klassisesta musiikista, virsistä, jazzista, mustalaismusiikista, iskelmistä ja lastenmusiikista. Lapsellisesta oopperastakin sitä löytyy.

6. Soitan joka päivä yksin tai muiden elitististen, pienituloisten, mutta huippulahjakkaiden muusikoiden kanssa. Soitan venäläisillä kansansoittimilla, jotka tuntee ja, joita arvostaa vain pieni elitistien joukko. Heitä ei häiritse se, että nämä soittimet teki salonkikelpoiseksi venäläinen ylimys ja bolsevikki. Käyn lähes joka vuosi soittamassa traktoritehtaiden, teollisuuskombinaattien yms. kulttuuripalatseissa, palatseissa, joita ovat rakentaneet Venäjän bolsevikit.

6. Syön vain hyvää ruokaa, joka saattaa olla epäterveellistäkin. Se on hyvää siksi, että sen valmistaa vaimoni tai minä itse. Juon vain hyvää alkoholijuomaa, pääsääntöisesti konjakkia ja poltan lasillisen seuraksi sikarin. Muusikko ei juo eikä polta musiikin vuoksi - en minäkään. En juo konjakkia enkä polta sikaria myöskään huonojen ja asiattomien lehtikirjoitusten vuoksi. Konserttisalin rakentamista vastustavien kunnallispoliitikkojen kirjoitusten jälkeen konjakki ei yksinkertaisesti maistu niin kuin se maistuu domran soiton, sinfonian tai mustalaislaulun kuuntelun jälkeen.

MIKAEL ELGLAND rehtori emeritus Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.