Halutaanko suomalaista ruokaa?

MTK:n 11.3. järjestämä traktorimarssi toi kuuluvasti esille suomalaisen maatalouden ja ruoan tuotannon kannattavuuskriisin. Senaatintorilla kuultiin usean ministerin suulla ymmärryksen sanoja ja lupauksiksi tulkittavia kannanottoja tilanteen kohentamiseksi.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 9.5., että valtiovarainministeriö ei ole osoittamassa maataloudelle lisärahoitusta. Maaseutuviraston epäonnistuminen jo luvattujen tukien maksatuksessa, aiemmin tehdyt tukileikkaukset, Venäjän pakotekiistan maksattaminen maatalouden harjoittajilla ja halpuuttaminen ovat johtamassa tilanteeseen, jossa suomalaisella ruoan tuotannolle ei ole tulevaisuutta.

Valtiovarainministeriö on vahvistanut olevansa samalla linjalla: Suomessa ei maataloutta eikä sen myötä suomalaista ruokaa tarvita.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän linjaus elintarvikeketjun vääristymien korjaamiseksi oli pettymys. Määräävää markkina-asemaa käyttävät kaksi suurta kauppaketjua elintarviketeollisuutta ja muita tavarantoimittajia kohtaan. Tavarantoimittajat ovat käytännössä ota tai jätä -tilanteessa.

Suomi elää ja voi hyvin elinvoimaisen maaseudun myötä. Maatalous on edelleen maaseudun kantava rakenne, jonka ympärillä myös muu maaseutu voi hyvin. On vähintäänkin toivottavaa, että hallitus kantaa vastuunsa tässä tilanteessa, jossa viljelijät ovat joutuneet kansainvälisen poliittisen piirileikin ja viranomaisten epäonnistumisten maksumiehiksi. Kaupan osalta erityisesti S-ryhmän hirttäytyminen halpuuttamiseen ei anna lupausta paremmasta, päinvastoin.

Määräävän markkina-aseman kaltainen tilanne on myös elintarviketeollisuuden ja viljelijöiden välillä. Suuri osa viljelijöistä on myös ota tai jätä -tilanteessa elintarviketeollisuuden suuntaan.

Lopputulos tästä kaikesta on, että ainoa joka joustaa on suomalainen viljelijä. Tuo joustovara on kuitenkin jo käytetty loppuun. Seuraavaksi on joustettava niiden, joilla on siihen varaa. Tässä keskeisessä roolissa ovat kaupan keskusliikkeet.

Vesa Kallio

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo

MTK-Kaakkois-Suomi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Isännöitsijällä on oikeus vaatia kopio perukirjasta

Mielipide: Onko opittu mitään koronan toista aaltoa varten?

Mielipide: Kortin uudistus on ollut tarpeen

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.