Hankintalain muutos paikallaan

Hankintalain muutoksesta ovat kunnallisten jätelaitosten edunvalvontajärjestö Jätelaitosyhdistys ry ja kunnalliset jätelaitokset masinoineet vastakampanjaa useaan kertaan.

Mustankorkea Oy:n toimitusjohtaja Esko Martikainen ja Sammakkokangas Oy:n toimitusjohtaja Outi Ruuska toivat asiaa esille omalta kantiltaan Keskisuomalaisen uutisessa 28.6. 2016. Samaa asiaa tuotiin edellisen kerran vastaavien tahojen toimesta esille Keskisuomalaisen uutisessa 19.4. 2016.

Kunnallisilla jätelaitoksilla on monopoliasema asumisessa syntyvään jätteeseen. Kunnalliset jätelaitokset ovat alkaneet hamuamaan itselleen voimakkaasti myös yritysjätettä ja kokevat sen menettämisen suurena vääryytenä.

Kunnalliset jätelaitokset saavat Inhouse-asemassa hoitaa ilman kilpailutusta kaikki asumisessa syntyvän ja muun kunnan vastuulla olevan jätteen jätehuollon.

Kaupan, liikelaitosten, yritysten ja teollisuuden jäte ei kuulu kunnan normaalin jätehuollon järjestämisvastuun piiriin. Päinvastoin kunnallisen sidosyksikön (Inhouse-toimijan) vapaille markkinoille tapahtuvaa ulosmyyntiä on rajoitettu.

TEM:n tämän hetken tulkinnan mukaan vapailla markkinoilla olevaa markkinaehtoista toimintaa ei saa kunnallisen jätehuoltoyhtiön haalia itselleen enempää kuin 10 %. Oikeuskäytännöt ovat tällä hetkellä linjanneet sen välille 10-12,5 %.

Tämä sidosyksikön ulosmyynnin raja linjataan jatkossa valmisteilla olevassa hankintalain muutoksessa. Hallituksen esitys on oikea, koska siinä on rajattu kunnallisen sidosyksikön ulosmyynnin raja viiteen prosenttiin ja korkeintaan 500 000 euroon.

Näitä esitettyjä hankintalain muutoksia voidaan pitää erittäin onnistuneena. Eri puolilta Suomea on tullut ikäviä tietoja siitä, kuinka kunnalliset jätelaitokset ovat sidosyksikköaseman ns. Inhouse-säädöksistä piittaamatta tunkeutuneet väkisin yritysmarkkinoille. Yksityiset yritykset ovat huolestuneena seuranneet tätä kehitystä.

Kunnalliset jätelaitokset ovat huolestuneet kuntien jätelaitosten investoinneista ja niiden vajaakäytöstä. Tässä on käynyt kuitenkin niin, että kunnallisten jätelaitosten tekemät investoinnit ovat olleet ylimitoitettuja ja sen vuoksi ne ovat tulleet häiritsemään markkinoita.

Ei ole tarkoituksenmukaista, että kuntien omistama Inhouse-yhtiö kilpailee vapailla markkinoilla. Tällä useimmiten vääristetään markkinoita ja sen vuoksi estetään myös vapaata kilpailua alalla. Jos toiminta on osittain katteellista, muttei täysin, niin sillä toiminnalla myös estetään vapaan yritystoiminnan syntymästä ja kehittymästä.

Ei ole myöskään oikein, että alikatteinen toiminta yritysmarkkinoilla katetaan asukkaiden jätemaksuilla. Nykyinen 10 % Inhouse-raja liikevaihdosta on mahdollistanut kunnallisille jätelaitoksille liian vahvan toiminnan vapailla markkinoilla. Lisäksi ne ovat vielä käyttäneet väärin hyväksi jätelain sallimaa kunnan velvollisuutta järjestää jätehuolto toissijaisesti yrityksille.

Kunnalliset jätelaitokset väittävät olevansa huolissaan pienten yritysten ja pienten jätealan toimijoiden kohtalosta. Tällaista piirrettä emme me pienet ja keskisuuret jätealan toimijat ole kunnallisissa jätelaitoksissa koskaan havainneet.

Kyllä tässäkin siis takana on Jätelaitosyhdistyksen ja kunnallisten jätelaitosten oma edunvalvonta. Kunnalliset jätelaitokset ovat omilla toimillaan pyrkineet aina kaventamaan pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä. Kunnallisten jätelaitosten ajamat kunnalliset kilpailutukset ovat vieneet elinmahdollisuuden monelta pieneltä jätteenkuljetusalan toimijalta.

Myös kuntayhtiöiden tulo yritysjätemarkkinoille on vaikeuttanut pienten yritysten omaa lajittelu- ja käsittelytoimintaa ja sen syntymistä. Lisäksi kunnalliset jätelaitokset toimittivat aikaisemmin jätteen pääsääntöisesti kaatopaikoille ja nyt ne ohjaavat sen polttoon, jotka molemmat vaikeuttavat alan kierrätystoimintaa ja jätteen uusiokäyttöä.

Kunnallisten jätelaitosten tekemät tiettyyn jätemäärään sidotut useimmiten 20–25 vuoden toimitussopimukset polttolaitoksille ovat edesvastuuttomia.

Matti Tulla

puheenjohtaja

Kangasniemi

Jussi Konttila

varapuheenjohtaja

Jämsä

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n ympäristöyritysten jaoston hallitus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Pakkia parkkihallille

Jyväskylä ansaitsee kasvun

Lyhyet

Lyhyet

Tarton rauhasta 100 vuotta

Lyhyet

Mielipide: Suomen tulevaisuus nojaa osaamiseen

Hyvinvointivaltion tulevaisuus

Lyhyet 24.5.

Lyhyet 24.5.

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.