Hankintalaki ei estä ottamasta vastaan jätteitä

Juhannusviikolla eduskunnalle annettu esitys uudeksi hankintalaiksi on kirvoittanut kunnalliset jäteyhtiöt ja niitä edustavan Jätelaitosyhdistyksen lausumaan, etteivät ne enää voisi ottaa vastaan jätteitä nykyisessä laajuudessa. Väite on erikoinen. Hankintalainsäädäntö ei rajoita kenenkään taloudellista toimeliaisuutta.

Se, suuntaako jätelaitos palvelunsa vain omistajilleen vai muillekin, on jätelaitoksen ja sen omistajan oma päätös. Omistajaohjauksella vaikutetaan päätökseen.

Mitä hankintalakiin esitetyt prosentti- ja eurorajat sitten merkitsevät? Sitä, että niiden täytyttyä ohituskaista omistajalle myyntiin ilman kilpailutusta sulkeutuu.

Tällöinkin omistajille myynti on aina sallittua, mutta vain jos kuntayhtiö on julkisten hankintasääntöjen mukaisen kilpailutuksen ensin voittanut. Muu olisi tehotonta julkisten varojen käyttöä ja tukisi markkinoiden monopolisoitumista.

Jos kuntayhtiö päättäisi, ettei se lähde markkinoille, se voi jatkaa myyntiä omistajilleen myös ilman kilpailutusta. Tällainen ei ole viisasta omistajapolitiikkaa, jos siitä seuraa jätelaitosten maalailema palvelutason heikkeneminen tai hinnannousu.

Viisaampaa on kilpailuttaa palveluja silloinkin, kun laki ei siihen velvoita. Kuntapäättäjän tulee ensisijaisesti olla kiinnostunut palvelun tasosta ja kustannustehokkuudesta.

Jäteyhtiöissä on kolmenlaista myyntiä: omistajille suuntautuva, markkinaehtoinen sekä kuntalaisille ns. toissijaisen järjestämisvastuun nojalla tapahtuva myynti.

On riidatonta, että markkinaehtoinen myynti tulkitaan ulosmyynniksi, ja että omistajille suuntautuvaa ei. Se, onko toissijaisen järjestämisvastuun nojalla tapahtuva myynti ulosmyyntiä, selvitetään myöhemmin perustettavassa Ympäristöministeriön työryhmässä. Tässä kysymyksessä on mahdollista tehdä viisaita kansallisia päätöksiä EU-oikeuden asettamissa rajoissa.

Hankintalain toteutuessa ulosmyynti ei muutu kielletyksi. Jäteyhtiöt voivat lopettaa sen oma-aloitteisesti tai niiden omistajat voivat kieltää sen.

Viisasta omistajaohjausta on markkinoiden toimivuudesta huolehtiminen esimerkiksi monituottajuutta tukemalla. Terve kilpailu synnyttää uutta yksityistä palveluntarjontaa ja sparraa myös kuntaomisteista toimijaa. Kun kuntaomisteisen jäteyhtiön toiminta on tehokasta, pelko kapasiteetin käyttämättä jäämisestä on turha.

On kiinnostava kysymys, millaiseksi koko jätteenkäsittelyn kenttä muodostuu jatkossa.

Näyttää siltä, että jätteistä on tulossa enrgianlähde siinä missä öljy, kivihiili, uraani, maakaasu ja biopolttoaineet. Millaisia ansaintamalleja tämä muutos tuo alalle? Kuka tulevaisuudessa lähettää laskun ja kenelle?

Sanna-Mari Hynninen

toimitusjohtaja

Veli Puttonen

hankinta-asiamies

Keski-Suomen Yrittäjät

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.