Harhauttaako hallitus?

Hallitus on tehnyt esityksen (HE 9/2012 vp) suomalaisten eläkerahastojen tukitoimiksi eli eläkelaitosten vakavaraisuussäännösten muuttamisesta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä teki marraskuussa ministeri Risikolle kirjallisen kysymyksen:

”Onko hallitus tietoinen, että pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä aiheettomasti perittyä tasoitusvastuuta on yhä palauttamatta ainakin 1,5 miljardia euroa ja että sen palauttamisella voidaan lähestyvän taantuman aikana helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuutta työllistää jopa 20 000 työntekijää”.

Ryhmä tiedusteli myös, onko hallitus tietoinen, että ”sen asettamassa työryhmässä suunnitellaan kyseisten varojen siirtämistä työeläkeyhtiöiden pääomiin sijoitustappioiden kattamiseksi”.

Olen eduskunnassa usein ottanut esiin yli miljoonan eläkeläisen huolen eläkerahastojen pääomien hupenemisesta. Vuodessa rahastojen pääomat ovat keventyneet yli 10 miljardilla. Holtiton meno jatkuu.

Eläkerahastojen pitäisi tuottaa sijoitetuille pääomille vähintään neljän prosentin tuotto, mutta viimeisen vuoden ”tuotto” on ollut miinuksella kaikissa eläkeyhtiöissä 3,5–7 prosenttia.

Näyttää, että tuotot eivät lähivuosina paljoa parane, vaan alamäki jatkuu. Miksi? Siksi, että Euroopan valtioilla menee – Saksaa lukuun ottamatta – todella huonosti ja tukipaketteja tarvitaan ”hulttiomaille” jatkossakin.

Hallituksen esityksessä puhutaan vakavaraisuussäännösten muuttamisesta. En sanoisi, että muutosesitys on harhautusta, osatotuuksia ja poisjättämistä kylläkin. Tosiasiassa eläkeyhtiöiden vakavaraisuutta vahvistetaan pk-yrityksiltä liikaa kerätyillä työkyvyttömyyseläkemaksuilla, siirtämällä varoja eläkeyhtiöiden pääomiin. Jos tätä – mielestäni väärää – päätöstä ei tehdä, eläkeyhtiöiden suoritustila on lähempänä kuin arvaammekaan.

1990-luvun lamavuosina työkyvyttömyysmenot kääntyivät laskuun, mutta silti ns. tasoitusvastuu eli puskuri kaksinkertaistui muutamassa vuodessa. Maksajina olivat pk-yritykset, koska suuret yhtiöt maksoivat suoraan työkyvyttömyysmaksut.

Selvitystä vaatii myös lakiehdotuksen 10 §:n ”suomentaminen”. Eläkeyhtiöiden uusi vaakavaraisuusraja lasketaan niin kostikkain kaavoin, ettei niistä monikaan kansanedustaja ota selvää. Yritin, mutta anti jäi vähäiseksi.

KAUKO TUUPAINEN

kansanedustaja (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Syyttäjälaitosta pitikin uudistaa

Jyväskylän joukkoliikenne edullisemmaksi

Suomen rahanpesulaki kaipaa pikaista remonttia

Lyhyet

Lyhyet: Kierrätys- ja uusiutuvat luonnonvarat on pop in! Missä viipyy puukorinenauto, fillareita on jo?

Mielipide: Jyväskylä kehittyy – vai kehittyykö?

Mielipide: Rapautuuko lukion yleissivistävyys?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.