Harjun stadion nykyaikaan

Harjun kenttä vihittiin käyttöön vuonna 1926. Sitä ovat käyttäneet ensisijaisesti yleisurheilijat ja jalkapalloilijat. Viime vuosikymmeninä Harjun kentästä on käytetty myös stadion-nimitystä.

Stadionin kehittäminen on jäänyt kehityksestä jälkeen katsomo- ja myös muiden rakenteiden osalta. Viimeisin yleisurheilun suorituspaikkojen remontti tehtiin vuoden 2006 Kalevan Kisoja varten. Vertailu (suorituspaikat, katsomot ja oheistilat) Suomen muihin yleisurheilukenttiin osoittaa Harjun jääneen kauas kärjestä eli Harjun stadionin sijoitus on 15, vaikka Jyväskylä on 7. suurin kaupunki.

Edellä ovat Helsingin Olympiastadion, Tampereen Ratina, Turun Paavo Nurmen Stadion, Oulun Raati, Lahden Urheilukeskus, Porin Isomäen kenttä, Vaasan Kaarlen kenttä, Espoon Leppävaaran kenttä, Lappeenrannan Kimpinen, Joensuun kenttä, Kajaanin Vimpelivaaran kenttä, Kuopion Väinölänniemen kenttä, Kuortaneen kenttä ja Seinäjoen kenttä.

Jyväskylän Kenttäurheilijat (JKU) ja Jyväskylän kaupunki ovat saaneet järjestettäväkseen yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut eli Kalevan Kisat vuonna 2018. Tätä varten Harjun yleisurheilun suorituspaikat remontoidaan vastaamaan kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n standardia.

Standardin täyttävällä stadionilla voidaan vastaisuudessa järjestää myös kansainvälisiä yleisurheilukilpailuja, kuten nuorten EM-kisoja, WMA:n tai EMA:n mestaruuskisoja sekä maaotteluja. Kalevan Kisojen ja kansainvälisten yleisurheilukisojen järjestäminen edellyttää muutoksia nykyisissä katsomorakenteissa ja yleisöpalveluissa.

Suomen Urheiluliiton (SUL) vaatimus Kalevan Kisa -järjestäjälle on, että stadionilla on oltava vähintään 5 000 istumapaikkaa, joista vähintään 2 000 on katettuna.

Harjulla nykytilanne on se, että istumapaikkoja on 2 100, joista 1 600 on katettuna.

Kaupunki on lupautunut huolehtimaan tapahtuman järjestämisen olosuhteet SUL:n edellyttämälle tasolle. Harjulle on eri aikoina suunniteltu muutostöitä, mutta ne ovat pääsääntöisesti jääneet toteuttamatta tai työ on jäänyt kesken, esimerkiksi 2000-luvun alussa rakennettu etukaarteen betonikatsomo. Muutostöiden siirtyessä Harjun korjausvelka on kasvanut huomattavan suureksi.

Harjun yleisurheilun suorituspaikkojen kunnostus ja pinnoitteen vaihto mondoksi on osa tarvittavia muutoksia, jotka toteutetaan kesällä 2017. Tämä on osa Kalevan Kisat 2018 -projektia. Sen sijaan päätöksiä katsomorakenteiden tekemisestä ei ole tehty.

Istumapaikka-vaateen täyttäminen edellyttää käytännössä katsomokapasiteetin laajentamista ja muutosta kolmessa eri kohteessa: etukaarteen ns. betonikatsomon kattaminen, pääkatsomon laajentaminen pohjoispäätyä kohden sekä takasuoran katsomon rakentaminen.

Haastavin kohde näistä on takasuoran katsomo: hiekkakasahyppyjen suorituspaikkojen ja nykyisen lauta-aidan väliin ei jää lainkaan tilaa, joten katsomorakennelma levittäytyy vääjäämättä aidan kaupungin puoleiselle puistoalueelle riippumatta siitä, tehdäänkö se tilapäisenä vai pysyvänä rakenteena.

Ihantolan tien linjausta on suunniteltu muutettavaksi siten, että pääkatsomon taakse saataisiin lisää yleisöpihaa. Tällainen alue palvelee kaikkia urheilutapahtumien järjestäjiä yleisurheilua, jalkapalloa, rallijärjestäjiä ja muita suuria yleisötapahtumia.

Harjun stadionille suunnitellut muutostarpeet saattavat vaikuttaa mittavilta ja sitä ne kiistämättä ovatkin. Muutokset ovat tärkeitä, jos Jyväskylää halutaan pitää kärjessä olevana liikunta- ja urheilukaupunkina Suomessa.

On hyvä muistaa, että Harjun kentän kehittämistä ei tehdä pelkästään yleisurheilua ja 2018 Kalevan Kisoja varten. Uudistettu stadion voi toimia yleisurheilun osalta kansainvälisten kisojen näyttämönä myös tulevaisuudessa ja lisäksi toinen pääkäyttäjälaji jalkapallo hyötyy monella tavalla remontoidusta stadionista.

Yleisurheilu on Suomessa ja Jyväskylässä (JKU) kesäurheilulajien ykkönen ja ansaitsee Harjun kehittämistä nykyajan tasolle. Toinen kesäurheilulajien voimakas laji on jalkapallo. JJK nousi viime vuonna Veikkausliigaan 2017 ja tavoitteena tulevaisuudessa pitää olla voittaa suomenmestaruus. Siten JJK:lle on moderni stadion riittävine katettuina istumapaikkoineen tarpeellinen.

Olemme arvioineet, että yksistään yleisurheilutapahtumien taloudellinen vaikutus (majoitukset, ostokset) talousalueelle on keskimäärin muutama miljoona euroa vuosittain. Tässä valossa investointien takaisinmaksuaika on lyhyt.

Antti Mero

puheenjohtaja

JKU

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Maksuväline- petosta ei todettu

Ellun Kanoilta ei juuri osteta

Kyllön terveysaseman asiakaspalvelu ei toimi

Lyhyet

Lyhyet

Olisiko vanhusasian- valtuutetun aika?

Perustulo- kokeilu oli tiedevilppiä

Luetko sinä? No, mutta miksi et?

Lyhyet

Jyväskylä valvoo yhdenvertaisesti omaa ja yksityistä palvelutuotantoa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.