Harmaata koirataloutta?

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä esitti viime valtuuston kokouksessa koiraveron palauttamista Jyväskylään. Vero käytettäisiin katujen kunnossapitoon ja koirapuistojen rakentamiseen.

Koiravero on ongelmallinen varainkeruukeino monin tavoin. Tärkein kriteeri, miksi veroa ei tule ottaa käyttöön, on sen epäoikeudenmukaisuus. Vero soveltuisi Jyväskylään, mikäli kaupunkimme olisi pelkkää ruutukaava-aluetta, jossa koirien ulosteet sotkevat katukuvaa.

Reuna-alueiden kaupunginosiin ja maaseudun metsästyskoirille se ei kuitenkaan sovi. Koska asukkaita ei voida asettaa verotuksessa eriarvoiseen asemaan, koiravero olisi tasapuolisuutta loukkaava. Myös Kennelliitto on vedonnut kuntiin tästä syystä, jotta ne luopuisivat koiraverosta.

Veron kerääminen ja valvonta ovat osoittautuneet mahdottomiksi kaupungeissa, joissa vero on ollut käytössä. Perimiskustannukset nousevat tuoton tasolle.

Jyväskylällä olisi käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Joko peritään rautaisella kädellä ja raskaalla byrokratialla tai sitten luotetaan koirienomistajien kuuliaisuuteen ilman valvontaa.

Kumpikaan ei kuulosta järin tuottoisalta ratkaisulta.

KD-ryhmän ehdotus koirapuistojen rakentamisesta on huomaavainen, mutta ei taloudellinen. Veron nettotuotto ei riittäisi yhdenkään puiston rakentamiseen, sillä peruspuiston kustannusarvio liikkuu noin 50 000–100 000 eurossa.

Kaupunkirakennelautakunta on suhtautunut koirapuistojen rakentamiseen nihkeästi tässä taloustilanteessa. Sen sijaan uusia toimintamalleja halutaan tukea. Kaupunki voi antaa maa-alueen käyttöön ja koiraharrastajat rakentavat koirapuistoja talkoovoimin. Onnistunut ja innostava esimerkki on Palokan koirapuistohanke.

Sanotaan, että koira on ihmisen paras ystävä. Koirien on luonnollista elää siellä missä ihmisenkin. Jyväskylään tarvitaan uudenlaista ajattelua sen sijaan, että koirat nähdään vain kulueränä tai ympäristöhaittana.

Koirapuistojen rinnalle tarvitaan koirapolkuja ja koiraharrastuksen huomioivia uusia viheralueita. Rantaraiteille tulee sijoittaa roskiksia, joissa on biopussiautomaatti. Kaupungin tarjoama biobussi olisi tehokkaampaa kunnossapitoa kuin raskas koiravero. Lakkautetut hiekkakentät ja kaukalot tulee antaa koirankoulutuskäyttöön.

Koiravero johtaisi harmaaseen koiratalouteen ja pahimmillaan valvontayhteiskuntaan. Se olisi ristiriidassa myös byrokratiatalkoiden kanssa. Veron sijaan tarvitaan hyvää ympäristöpolitiikkaa, jota virkamiehet, luottamushenkilöt ja koiraharrastajat ideoivat yhdessä.

Marjo Pakka

FM, HK

kaupunkirakennelautakunnan jäsen (kok.)

Jyväskylä, Palokka

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Älä lopeta sanomasta kauniita

”Ratsastus on helppoa”

Vanhemmuuden tärkein taito on ymmärtää lasta

Joukkoliikennettä kehitettävä rohkeasti Jyväskylän seudulla

Lukijan kuvatPotmonkoski Kannonkoskella. Kuva: Markku Pelkonen

Kolmikko aamun sumussa. Kuva: Sirpa Jyske

Tilhi esittelee marja-ateriaansa. Kuva: Maarit Siitonen

Tärttämäen silta Äänekoskella. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.