Harrastajateatteria keskellä Jyväskylää

Keski-Suomen kesäteatterit ovat saaneet kesän ohjelmistonsa valmiiksi. Näytelmiä hiotaan, kuorot laulavat, solistit hiovat osuuttaan, kokonaisuudet tehdään sellaisiksi, että ne tyydyttävät suurta yleisöä.

On olemassa suurta ja pientä yleisöä, eikä suurin suinkaan ole paras. Kalevankadun tiloissa avannut teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Minna Jutilan esitys sai lopuksi puhuttelevan ja humoristisen lopun. Näyttelijät olivat Jyväskylän seudun lepokotien hoitajat ja hoidokit.

Tekovaiheessa Minna Jutila kokosi yhteen aineksia, harjoituksia pidettiin pitkin kevättä kerran viikossa.

”Tämä tiimi pani voimansa täydellisesti likoon. Aivan upeaa oli työskennellä tällaisen ryhmän kanssa”, Minna kehuu.

Esitys rakentuu Tarjan (Kristiina) ja Pentin (Juho) välisen suhteen kiemuroille. Välillä tapahtumat sijoittuvat yliopiston katederille, välillä psykiatriseen sairaalaan. Loppu on sellainen kuin yleisö tahtoo, ihmissuhteet ratkeavat, 1960-luvun kukkaislapset pitävät toisiaan kädestä.

Teatteri on sopivanlaista henkistä terapiaa, itse kullakin on roolinsa. Teatteri kestää noin puoli tuntia. Rekvisiitta on itse kunkin keräämää: liekkiä kuvaava kangashahmo, vanhanmallinen kirjoituskone, kaksi nukkea, taustalta soi tuttu Pena -kappale.

Olisi hyvä jos ”Saippuadraama” saisi toisen esityksen esimerkiksi kirjailijatalossa. Siellä näytelmä on kooltaan sopivan pieni. Talossa olisi intiimi sauna, näyttelijät ja katsojat saunoisivat esityksen päälle. Tällainen mini-sauna sopisi hyvin elokuuksi, kun harjoitukset aloitetaan hyvissä ajoin. Tätä ohjelmaa ei esitetä humalassa.

Nytkin omaiset, katsojat saivat seurata raitista teatteria.

Uskon, että Minna Jutila haluaisi jatkaa työtään Vuorikodissa Kolmikulman takana. On hyvä, että mielenterveysongelmia käsitellään omalla nimellä. Kaupunginteatteri toimi hienosti esitellessään teatteria ja kulisseja jo joulun alla. Juhlista tuolloin oli ”Joulu juhlista jaloin”.

Jukka Komppa

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Sotiemme kaatuneita on usein luetteloitu väärin

Mielipide: Toinen aste on toista maata

Mielipide: Kelpaako siirtymärahaston JTF Keski-Suomellekin?

Mielipide: Lentoja tarvitaan

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jyväskylä ansaitsee kasvun

Mielipide: Tarton rauhasta 100 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.