Harrasteautoilijat on ajettu ahtaalle

Hienoa, että Keskisuomalaisessa oli juttu (5.2.) Keski-Suomen Mobilistien järjestämistä 39. Talwiajoista, mutta pari asiavirhettä pisti silmään.

Heti alussa mainittiin paljon savuttavista, vanhoista ja väsyneistä moottoreista. Pakoputkesta pakkasilla tuleva enimmäkseen vesihöyryä.

Pikkupojat saattaa sanoa kovalla pakkasella että hengitys savuaa, mutta kyllä toimittajan tulisi erottaa savu ja höyry toisistaan.

Harrasteautoilijat on ajettu ahtaalle muun muassa verotuksessa.

Harrasteautot pidetään monesti teknisesti loistavassa kunnossa ja siksi kirjoitus väsyneistä moottoreista ihmetyttää. Nämä autot ovat paremmassa kunnossa kuin monet käyttöautot.

Mainittiin myös, että ajoihin saa osallistua vain museorekisteröidyllä autolla. Tämä ei pidä paikkaansa. Vain vuosimallien 1973-81 täytyy olla museorekisteröity näissä Talwiajoissa.

Kaikki harrasteajoneuvot eivät ole muserekisteröityjä, johtuen usein liian tiukoista vaatimuksista.

Liian usein vaaditaan museorekisteriin saamiseksi parempaa lopputulosta kuin tehtaalta lähtiessä.

Erillinen harrasteautorekisteri olisi hyvä, mutta siinä on vielä monta mutkaa matkassa.

Lisäksi mainittiin katsastuksen vaadittavan vain neljän vuoden välein. Tmäkään ei täysin pidä paikkaansa.Ainoastaan vanhimmat museoautot (vuotta 1960 vanhemmat) katsastetaan neljän vuoden välein, uudemmat joka toinen vuosi ja museorekisteriin kuulumaton harrasteauto joka vuosi.

Museoauto on myös vapautettu vuotuisesta ajoneuvoverosta.

Museorekisteröimättömästä harrasteautosta tämä ”päästöihin” perustuva vero maksetaan jokaiselta päivältä, paitsi jos auto on otettu liikennekäytöstä pois. Autossani tämä vero on noin 360 euroa vuodessa ja lisäksi vielä käyttövoimavero 90 euroa.

Polttoaineesta joutuu maksamaan niin paljon veroa, että luulisi ajoneuvoharrastajien saavan joitakin helpotuksia. Mutta ei, autoilija on verokarhun lypsylehmä.

Muutenkin vanhojen ajoneuvon harrastajaa pidetään jotenkin outona ja lapsellisena. Itsekin olen saanut kuulla ihmettelyä, että miten sinä vielä jaksat noiden kanssa pelata.

Onneksi ei tarvitse olla yksin, meitä on kymmeniä tuhansia ja koko ajan tulee lisää.

Juha Manninen

Laukaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

Lyhyet

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.