Heinä-Suvanto ei saa rapistua

Kiitos toimittaja Pirjo Nymanille Keskisuomalaisessa 4.5. olleesta Viitasaaren Heinä-Suvannon luontoretkeilyä palvelevien rakenteiden alennustilan ja pikaisen kunnostustarpeen kuvauksesta. Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä alueen merkityksestä arvokkaana luontokohteena ja virkistysalueena ja toivoo kunnostuksen rahoituksen ja tekijöiden löytyvän jo alkavan kesän aikana.

Heinä-Suvanto tunnetaan erittäin arvokkaana lintuvesialueena, ja se kuuluukin Keski-Suomessa ainoana kohteena kansainvälisesti merkittävien kosteikkojen Ramsar-sopimuksen piiriin. Sen pesimälinnusto on hyvin monimuotoinen, ja järven merkitys muutonaikaisena levähdysalueena on huomattava. Heinä-Suvanto on myös mitä mainioin ympäristökasvatuskohde, minkä vuoksi sen rakenteet pitäisi saada turvallisiksi liikkujille.

Vuonna 1995 Heinä-Suvannolle perustettiin lähes 400 hehtaarin laajuinen yksityismaan luonnonsuojelualue. Keski-Suomen ympäristökeskus rakensi vuosina 1996 ja 1998 alueen laidoille kaksi lintutornia.

Torneille johtavat pitkospuupolut ja lähtöpaikalta löytyy nuotiokatos. Näiden rakennelmien kunnossapitämiseksi on vuosien aikana tehty pienimuotoisia ja kiireellisimpiä korjauksia. Työvoimaa on saatu ns. yty- ja lape- (Laatua perinnerakentamiseen) projekteista, mutta materiaaleihin tarvittavasta rahoituksesta on ollut jatkuvasti puutetta.

Parin vuosikymmenen kuluessa maakuntaan on rakennettu kymmeniä lintutorneja ja luontopolkuja, joiden rakenteet vaativat tulevina vuosina merkittäviä kunnostuksia. Rahoituksen niukentuminen niin ely-keskuksen, Metsähallituksen kuin kuntienkin keskuudessa tulee olemaan jatkossa merkittävä uhka näiden kohteiden säilymiselle yleisessä luontoretkeily- ja virkistyskäytössä. Maakunnalliset ja valtakunnalliset pyrkimykset luontomatkailun laajamittaiseksi kehittämiseksi ovatkin ristiriidassa uhkakuvien kanssa.

Keski-Suomen ely-keskus selvittää Heinä-Suvannon rakenteiden akuutit kunnostustarpeet ja rakenteiden turvallisuuden vaatimukset. Toimenpiteet pyritään tekemään hankkeen haasteellisuudesta huolimatta jo alkavan kesän kuluessa lape-hankkeen työnä.

Auvo Hamarus

ylitarkastaja

Päivi Halinen

luonnonsuojelupäällikkö

Keski-Suomen ely-keskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

Väärä paikka tuulivoimaloille

Kuka lopulta on tuulimyllyjen naapuri?

Olemme samanarvoisia, mutta emme samankaltaisia

Rippileirien aikoja ei pitäisi muuttaa

Miten ostan junalipun pyörätuoli- paikalle?

Nyt on aika juhlia vastuullisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.