Helmikuun musta keskiviikko

Puolustusvoimien irtisanomiset ja varuskuntien lakkautukset, Nokian irtisanomisjytky Salossa sekä kuntien leikkauslista. Kaikki romautettiin sopivasti vasta Sauli Niinistön kuningastien jo auettua. Tuhansia työpaikkoja, elämisen edellytyksiä, hävisi kuin tuhka tuuleen. Tuhansia kyyneliä ympäri Suomea.

Kuntauudistus ei keskisuomalaisillekaan tullut minään yllätyksenä. Yhteistoiminta-alueita luotiin jo Paras-hankkeen aikana ja uusia kuntaliitoksia pohdittiin. Varsinkin maaseutumaisissa kunnissa huoltosuhde ja muut mittarit ennustelevat ahtaita aikoja. Meille kuntapäättäjille oli selvää, että edessä oli suuria päätöksiä.

Oli myös toisenlaisia esimerkkejä. Monet pienet kunnat pystyivät hoitamaan velvoitteensa. Noiden kuntien asukkaat ovat pakkoliitoksin luotavien suurkuntien kärsijöitä. Veroäyri nousee ja palvelut heikkenevät.

Viitasaari ei ole yksi noista kunnista. Olemme olleet viimeisinä vuosina rohkeita. Olemme investoineet. Koulukeskus, uimahalli, Wiitalinna. Myös kauppamme keräävät asiakkaita. Nelostien kehittäminen unohtamatta yritystoiminnan ja tietoliikenneverkon edistämistä tuovat elämän edellytyksiä.

Mutta kuntarajojen viivojen piirtely kabineteissa ilman asianomaisten kuulemista on kansanvallan halventamista. Viivan piirtäminen ei myöskään tuo säästöjä, ellei sitä piirretä miinukseksi luvun eteen. Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistukseen ei uskallettu tarttua, vaikka juuri se on avain suuren mittaluokan säästöihin. Samoin julkeita ovat eduskunnalle ilmoitusluontoisena asiana tuotavat puolustusleikkaukset.

Pohjois-Karjalassa mieliala on synkkä. Ensin vietiin hätäkeskus työpaikkoineen, sitten eri alojen koulutusta ammattikorkeakoulusta ja nyt vielä alueelle tärkeä Kontiorannan varuskunta.

Valtio vetäytyy alueelta symbolisesti varuskunnan myötä. Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa sanoi pääkirjoituksessaan hankkiutuvansa eroon sotilaspassistaan ja kehotti muita pohjoiskarjalaisia tekemään samoin.

Koivumaa toi keskeisen näkökulman keskusteluun. Mitä intoa on ihmisillä maksaa veroja tai olla lojaali valtiolle tai kunnalle, jos ainoa lähipalvelu on kirjastoauto 2 viikon välein eikä teitä aurata?

Anssi Kekkonen

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Viitasaari

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Suomen uusin ja rumin?

Seniorikortin hankala uudistus

Saksa jyrää Euroopassa!

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Jalankulkija on turvaton tietyömaan kaaoksessa

Mielipide: Kohti kestävää energiatuotantoa

Mielipide: Isännöitsijällä eri näkemys perukirjasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.