Hetkessä tulevaisuus uusiksi

Kuntavaalien alla omaishoitajat nostetaan aina esille. Moni kertoo ajavansa heidän asiaansa. Silti vaalien jälkeen heidät unohdetaan.

On paljon epäkohtia, joita ei saada kuntoon. Omaishoitotilanteita ei tunnisteta. Omaishoitajien elämäntilanteet voivat olla hyvin erilaisia. Kukaan ei tiedä, koska se sattuu omalle kohdalle. Hiipien tai hetkessä.

Hoidettavia on lapsesta iäkkääseen, jotka ovat monella eri tavalla haastavia. Työnteon ja omaishoidon yhteensovittaminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Sitä pitäisi tukea kaikin mahdollisin keinoin.

Sairaan tai vammaisen lapsen hoito voi olla todella sitovaa ja raskasta keskellä ns. ruuhkavuosien. Iäkkäät taas kamppailevat omankin terveytensä ja jaksamisensa kanssa.

Millaiset vaikutukset ovat, kun lapsiperheen toinen vanhempi sairastuu tai loukkaantuu ja toinen jää omaishoitajaksi? Omaishoito vaikuttaa kaikkeen: toimeentuloon, uraan, eläkkeeseen, asumiseen, liikkumiseen, harrastuksiin, nukkumiseen, läheisiin, ihmissuhteisiin, terveyteen ja jaksamiseen. Tämä pitäisi huomioda paremmin ja yksilöllisemmin.

Moni kaipaa ihan käytännön apua, vaikka siivoamiseen. Tilapäishoitopaikkoja tarvitaan lisää. Nopeaa apua tulisi olla saatavilla, kun itse sairastut tai tulee muuta yllättävää. Palveluseteleitä pitäisi myös antaa enemmän ja ilman tuen menetystä.

Liikuntaankin voisi varmaan kannustaa maksuttomilla uimahalli- ja kuntosalipääsyillä. Ei olisi valtava kustannus. Sekin ennaltaehkäisisi vaivoja ja auttaisi irtautumaan hoidettavasta, jos vain hoitoapukin järjestyisi joustavasti siksi ajaksi. Moni jaksaisi pidempään.

Päätöksenteossa asioilla on aina monta puolta. Pitkäaikaisvaikutuksiin pitäisi keskittyä enemmän. Omaishoidon palkkiot ovat pieniä, vaikka jokainen omaishoitaja tuo kunnalle valtavia säästöjä.

Tukitoimia vähitellen kehitetään, mutta niistä vähennetään palkkion määrää. Osalla ne jäävät siksi käyttämättä. Nämä asiat kostautuvat lopulta.

Maria Mäkelä

farmaseutti, yrittäjä ja omaishoitaja

kuntavaaliehdokas (kok.)

Jyväskylä

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kirkko ja lapsettomien lauantai

Kipinän ääni kantaa

Tavoitteeksi vakaa talous

Avoin kirkko -henkeä

Avoin mieli, avara katse

Lyhyet

Realismia ilmastokeskusteluun

Lyhyet

Lihan syöminen tuottaa haittoja

Inhimillinen yhteys tärkeää hoivatyössä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.