Hevonen liikenteessä

Hevoseni muutti kuukausi sitten pienelle tallille Keljonkankaalle, Jyväskylän ja Muuramen rajalle. Ratsastaessani maastossa joudun kulkemaan noin kilometrin verran Rannankyläntietä. Tie on yleinen soratie, onneksi ei kovinkaan vilkasliikenteinen. Tien alussa on viidenkympin rajoituksen lisäksi selvästi havaittavissa oleva varoitusmerkki, joka kertoo tiellä liikkuvista ratsukoista ja ravihevosista.

Kuukauden sisällä olen jo useamman kerran joutunut todelliseen läheltä piti tilanteeseen kohdatessani autoilijoita. Useimmat Rannankylän tiellä autoilevat ajavat ylinopeutta, eivätkä välitä hidastaa edes havaittuaan ratsukon tiellä. Ohi ja vastaan painellaan mutkaisella ja kapealla tiellä niin, että sora sinkoilee renkaista. Edes antamani selvä käsimerkki "hidasta!" ei näitä mäkisiä ja kankkusia saa painamaan jarrupoljintaan.

Tieliikennelaki ko. asiasta on yksiselitteinen; "Ajoneuvon kuljettajan on lähestyessään tiellä olevaa hevosta, karjaa tai vastaavia kotieläimiä noudatettava tarpeellista varovaisuutta ja käytettävä riittävän alhaista nopeutta". Käytännössä tämä tarkoittaa usein nopeuden hidastamista alle voimassa olevan nopeusrajoituksen tai jopa auton pysäyttämistä.

Hevonen rinnastetaan tieliikennelaissa ajoneuvoon. Hevonen ei silti toimi kuin kone. Hevosella on kaasu ja jarru aivan kuten autoissakin, mutta vaaratilanteessa se toimii vaistojensa varassa, pyrkien pakoon keinolla millä hyvänsä. Hevonen ei ymmärrä auton olevan vain ohittamassa, jos ohitus tapahtuu puolen metrin päästä ja 70km/h. Se voi paniikkiin joutuessaan hypätä suoraan takaa tai edestä tulevan auton eteen tai heittää ratsastajansa selästä kohtalokkain seurauksin.

Aikuinen hevonen painaa 500-600 kiloa, lähes kaksi kertaa niin paljon kuin aikuinen hirvi. Kokeneinkaan ratsastaja ei voi hallita hevosta sen pillastuessa. Törmätessään autoon se aiheuttaa valtavan tuhon niin itselleen, ratsastajalleen, kuin autolle ja sen kuljettajalle.

Paras mahdollinen tilannehan olisi jos hevoset ja autoilijat voisivat aina käyttää eri reittejä. Koska tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista, pyydän sinua autoilija, hidasta nähdessäsi hevosen tiellä!

HANNA SNICKER Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

Lääkäreiden määrä kasvaa jatkuvasti

Lyhyet

Labroratorio- tuloksiaan joutuu odottamaan piinallisen pitkään

Tiedätkö tiestä?

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.