Hippos-hanke ihmetyttää

Hippos Masterplan 2020 etenee ja hyvinvointi lisääntyy, vai lisääntyykö?

Hippos-hankkeen kehitysyhtiön toiminta on lähtenyt liikkeelle ja kaupunki osallistuu toimintaan omalla panoksellaan, kuten on suunnitelmat myös varsinaisessa Hippos-hankeessa, joka siis olisi saman suuruinen kuin alueen liikuntatilojen kerrottu peruskorjaustarve ja vuotuinen kompensaatio.

Kuulostaa siis hyvälle. Hankkeen kokonaiskustannukset nousevat kuitenkin moninkertaisesti kaupungin osuuteen nähden ja samalla myös käyttöoikeus, joka on sitten tarkoitus tulouttaa osin esimerkiksi asuntojen myynnillä ja yritystoiminnalla, joka siis onnistuu ilman hankettakin. Mutta miten käy itse hankkeen takaisinmaksun?

Jyväskylän asukasluku kasvaa, kuluttajien määrä siis myös, mutta samalla myös työttömyys. Uudet työpaikat tulevat lähinnä palvelualalle, joka nostaa entisestään Jyvässeudun palvelusuhdetta olemassa olevista työpaikoissa.

Ulkopuolista rahaa ei siis virtaa sisään, vaan sama raha pyörii yhteisön sisällä sen kolme kertaa, sitten se on loppu. Kuten myös tässä hankkeessa, suurin osa työpaikoista on palvelualalla, jonka Jyvässeudun veronmaksajien odotetaan rahoittavan.

Hankkeen perusteluihin kuuluu hyvinvointiteknologianyritysten ja työpaikkojen lisääntyminen, joka siis toisi tuotekehitystä ja kenties jotain myytäviä tuotteitakin. Tutkimus itsessään on kuitenkin yliopistokeskeistä toimintaa, joka ei maksa käyttäjämäärissään hanketta ilman myytäviä tuotteita, ehkä Kihun osuuden ja loput menee yksittäisille yrityksille.

Hankeen myötävaikutuksesta alueen kävijämäärien pitäisi siis kolminkertaistua, jotta edes saavutetaan käyttäjähinnoissa taso, joka kattaisi hankeen investointikustannukset, ei siis riskejä ja tuottoja. Tämä taas tarkoittaa, että tapahtumia pitäisi olla huomattavasti enemmän ja ne kilpailisivat silloin myös Paviljongin ja Himoksen kanssa laskien kaikkien paikkojen kannattavuutta.

Mikä on Hippoksen vetovoiman salaisuus, miksi haluaisin tulla Hippokselle liikkumaan, enkä jonnekin toisaalle? Hinta tuskin on se vetovoima.

Jos nyt kuitenkin leikitään mielikuvilla, että ko. kävijämäärä tulisi alueelle, siis siihen ruuhkaiseen sumppuun, mitä nähdään nyt jääkiekkopelien yhteydessä, alue on vain ihan väärässä paikassa sille määrälle, ehkä se moottoriteiden risteyksessä toimisi mutta ei Hippoksella.

Kolminkertainen määrä siis, paikassa, jossa parkkipaikat ovat täynnä ja joka ajatellaan hallittavan hitaalla parkkitalolla, sen sumpun lisäksi.

Parkkihallien hinnoittelu me jo kaupungin puolelta tunnetaan, onhan se osa kaupungin tulovirtaa ja kyllä läheisten isojen työpaikkojen töissäkäviöitä harmittaa – ainakin minua harmittaisi maksaa ylimääräistä 800– 1000 euroa /vuosi ja se vie osan tilan kokonaiskapasiteetista arkisin.

Parkeeraus rasittaa myös liikunnan harrastajia sekä muiden alueen käyttäjien kukkaroa, varsinkin kauempaa tulevia, muut resurssiviisaasti linkillä siis.

Hankkeen takaisinmaksu ja investoinnin kannattavuus on suunniteltu yli kolminkertaisella käviämäärällä. Mistä he tulevat, jääkiekkopelit ei nykyisessäkään hallissa ole täynnä, ja suorat televisioinnit vähentävät katsojia entisestään. Pitää muistaa myös ikärakenne.

Mikä on sitten kaupungin tehtävä kansalaisten liikuttajana ja hyvinvoinnin edistäjänä? Ulkoistaa liikuntatoimen tilat yksityiseksi huippu-urheilukeskukseksi, jonka tehtävä on tuottaa voittoa, myös silloin kun yli kolminkertaiset kävijämäärät ei toteudu ja niitä kompensoidaan käyttäjämaksuilla tai kaupungin kompensaatiolupauksella ja sitä kautta myös muiden suorituspaikkojen kohoavilla käyttäjämaksuilla, muuta vaihtoehtoahan ei ole.

On toki hyvä asia, että nyt ollaan keksitty sellainen liiketoiminta, joka mahdollistaa suuret investoinnit hienoine tiloineen nostamatta kuluttajien kustannuksia – ja käyttäjiä riittää.

Juha Vimpari

puheenjohtaja

Jyväskylän Perussuomalaiset ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

Lyhyet

Lyhyet

Asunto-osakkeiden siirrot on tutkittava

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.