Hitonhauta on maakunnan helmi

Hitonhaudan rotko ja ympäristö sijaitsee Laukaan ja Äänekosken kuntien alueella. Hitonhaudan alue on geologisesti ja kasvistollisesti erittäin merkittävää luontoaluetta. Viimeiset 5–7 vuotta alueen hoito ja opastukset ovat nukkuneet ”Ruususen unta”.

Harrastan luontokuvausta käyden vuosittain alueella noin kymmenisen kertaa ihaillen satumaista maisemaa. Rotkon jääpaasi oli tänä keväänä erittäin hieno.

Samalla minulle kasvoi huoli alueen turvallisuudesta, kun viitoitus, ohjeet ja säännöt ovat huonolla tolalla. Aloitin laajan soittokierroksen kyselläkseni onko muutosta tulossa.

Ilokseni sain ely-keskuksesta tietää, että Suomi 100 vuotta -nimissä on hankerahaa tarjolla tälle kesälle.

Tarkoitus olisi toteuttaa mahdollisesti kaksi reittiä; Äänekosken Hirvaskankaan kautta lähtevä Piilolammen reitti ja Laukaan Harislaavun kautta lähtevä reitti rotkon vierelle.

Merkittävin tieto on, että paikalliset toimijat, Valkolan kyläyhdistys Laukaasta ja Koiviston kyläyhdistys Äänekoskelta, ovat vahvasti hankkeissa mukana. Ne tarjoavat apuaan ja tietämystään alueen kehittämisestä ja huollosta.

Vetoankin paikallisiin maanomistajiin, että päästäisiin sovussa maankäyttösopimuksiin reittien suhteen.

Olen ollut yhteydessä myös Metsä-hallituksen puistonjohtajaan Kuopioon, ja hän kannusti kansalaisaktiivisuuteen. Hän oli iloinen Etelä-Konneveden kansallispuiston isoista kävijämääristä.

Tänä kesänä, 17.6., avataan Suomen 40. kansallispuisto Suomussalmen Hossassa. Hitonhaudan alueella toimii jo nyt muutama eräpalveluyrittäjä, mm. Eräpolku, Äijänkäppyrärä ja Jukan Tokka. Minulla on vahva käsitys siitä, että hanke saisi talkooapua luontoa rakastavilta ihmisiltä.

Hitonhauta alueena on muutakin kuin rotkolaakso. Sieltä löytyvät upeat hiekkakankaat, purot, lammet, kivikot ja suot. Korkeita vuoria ja jäkäläkankaita ja jyrkänteitä on paljon.

Erityisesti Hitonhaudan länsipuolella olevalta Hitonmäeltä on huikeat näköalat ympäristöön. Alue tulisikin käsittää laajana, rikkaana retkeilyalueena, joka luo upeat puitteet reittiverkostoille.

Meillä on lähellämme kultaakin arvokkaampi alue. Hitonhauta. Se tuo tullessaan kulkijoille paljon iloa, virkistystä, elämyksiä ja mielenrauhaa. Vaalikaamme sitä.

Markku Kettula

luontokuvaaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.