Hiukkaspäästöille on lobattu lepsut rajat

Keskisuomalainen kirjoitti 12.1. autojen pienhiukkaspäästöistä. Valitettavasti todellakin monien uusien bensiiniautomallien pienhiukkaspäästöt ovat jopa tuhatkertaisia vanhoihin autoihin verrattuna.

Uutinen jätti kertomatta sen, että autoteollisuus käynnistää massiivisen lobbauskoneiston ajamaan mahdollisimman väljiä päästörajoja aina, kun saasterajat ovat EU:ssa käsiteltävänä. Tämä koskee sekä ilmastonmuutosta aiheuttavan hiilidioksidin että hengitysilmaamme pilaavien saasteiden, kuten pienhiukkasten päästörajoja. Valitettavan iso osa päättäjistä on taipunut autoteollisuuden lobbaukseen.

Hiilidioksidipäästöjä ja samalla polttoaineen kulutusta voidaan alentaa monilla menetelmillä. Halvin keino olisi alentaa moottoritehoa jonkin verran. Se heikentäisi kiihtyvyyttä, mutta ajossa auton moottori toimisi paremmalla hyötysuhteella – eli kuluttaisi vähemmän bensaa ja tupruttaisi vähemmän hiilidioksidia.

Autoteollisuus ei ole kuitenkaan halunnut tinkiä ”räjähtävästä kiihtyvyydestä” ja sen vuoksi on turvautunut hiilidioksidipäästöjen alentamisessa konsteihin, jotka moninkertaistavat hengitysilmaa pilaavat hiukkaspäästöt. Hiukkaspäästötkin voitaisiin puhdistaa pakokaasuista suodattimella, joka maksaa vain noin 50 euroa, siis suurin piirtein saman verran kuin puhelimen hands free -setti.

Se, että teollisuus ei ole asentanut hiukkassuodattimia uusiin autoihin osoittaa piittaamattomuutta ihmisten terveydestä ja yhteiskunnalle aiheutetuista haitoista. Autoteollisuuden lobbauksen vuoksi EU-maiden hallitukset ja EU-parlamentin jäsenten enemmistö ovat myöntyneet viivyttämään tiukemman pienhiukkaspäästörajan voimaantulon vuoteen 2017.

Ilmansaasteiden arvioidaan tappavan EU-alueella vuosittain yli 400 000 ihmistä vuodessa ja aiheuttavan peräti 100 miljoonan työpäivän menetyksen. Tämän hinnaksi EU-maille on arvioitu satoja miljardeja euroja. Toisin sanoen maksamme kalliin hinnan autoteollisuuden lyhyen aikavälin edun tavoittelusta.

Satu Hassi

europarlamentaarikko (vihr.)

EU-parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Julkisen terveydenhuollon vastuunkanto on teoreettista

Joku tolkku pitää olla taloustalkoissakin!

Huonoja termejä

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 5.7.

Lyhyet 4.7.

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni: Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.