Hoidon valvonta monimutkaista

”Vartioikaa läheistenne hoitoa”, vaati varapäätoimittaja Inkeri Pasanen (Ksml 23.11. ). Osuvasti kiteytetty asiasta, johon sisältyy ristiriitaisia ajatuksia.

Ensisijaisesti haluaisimme olettaa, että valvontaa ei tarvita, kun työtä tekevät koulutetut ja eettiset periaatteet tuntevat, sivistyneet ihmiset. Toisaalta saamme kuitenkin silloin tällöin kuulla tilanteista, joissa sairaita tai vanhoja ihmisiä on kohdeltu epäinhimillisesti.

Valvonnan vaikeus on yksi asia, mikä minua tässä yksityistämiskehityksessä kauhistuttaa. Yksityisiä sosiaalipalveluja koskevia säädöksiä on useissa laeissa, mm. hallinto-, perustus-, sosiaalihuoltolaeissa. Lisäksi näitä yksityisiä palveluja koskevat laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, laki yksityisistä sosiaalipalveluista ja myös ikälaissa on säädöksiä yksityisiin sosiaalipalveluihin liittyen.

Kaikkien näiden lakien tarkoituksena on varmistaa, että yksityisiä sosiaalipalveluja käyttävän asiakkaan oikeus laadultaan hyviin sosiaalipalveluihin toteutuu. Lisääntyneen tarjonnan myötä palvelujen ohjausta ja valvontaa on luvattu tehostaa. Palvelutuotannon kasvun myötä tunnistetaan valvonnan tarpeen lisääntymistä, mutta valvonnan resursseja ei voida vastaavasti lisätä. Nyt korostetaan palveluntuottajan vastuuta laadusta ja jälkikäteisvalvonnasta on siirrytty etukäteen annettavaan ohjaukseen ja omavalvontasuunnitelmiin.

Meidän perheelle on kertynyt kokemusta ikääntyneen läheisemme hoidon vartioinnista yksityisessä, ympärivuorokautista hoivaa tarjoavasta hoivakodista. Ystäväpiirissä meitä kannustetaan ja kiitetään omaisen oikeuksien puolustamisesta, mutta hoivakodin näkökulmasta olemme ikäviä omaisia.

Hoitajat kantavat syyllisyyden taakkaa yhteiskunnan päätöksistä ja linjauksista. Ilmapiiri on sellainen, että nyt pitäisi ymmärtää pitää suunsa kiinni ja tajuta, että meillä ei ole varaa parempaan hoitotasoon. Kyseisessä kaupungissa valvontaa tekee yksi, osa-aikaeläkkeellä oleva sosiaalityöntekijä. Hänellä on valvottavanaan yli viiden sadan vanhuksen hyvinvointi, on sanomattakin selvää, että tehtävä on mahdoton. Vain valituksiin voidaan puuttua.

Väitän, että moni epäkohta jää korjaamatta, kun valvonta on monimutkaista ja aikaa vievää. Syntyykö Suomeen uusi ammattikunta neuvomaan ja opastamaan yksityisten sosiaalipalvelujen asiakkaita? Maksua vastaan tietenkin!

Anne Laimio

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Julkiset palvelut tärkeitä

Lämmin kiitos kaikille varhaiskasvattajille

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.