Hoitajien työtaakka on epäinhimillinen

Ei todellakaan olisi uskonut minkälaiseen ammattiin valmistui, kun kouluttautui lähihoitajaksi. Kaukana ovat ne ihanteet ja käsitykset siitä, mitä ajatteli työn olevan.

Tutkitaan hieman lähemmin lähi- ja perushoitajien työtä. Työvuoro alkaa seitsemältä aamulla. Työpäivä saattaa yllätykseksi venyä tuplasti, kun iltavuorolainen sairastuu.

Osastotyö näyttää tältä: yövuorossa kaksi hoitajaa, potilaita 46, jotka kaikki täysin autettavia vuodepotilaita. Potilaan kääntäminen tarkoittaa asentohoitoa, jotta ei syntyisi painehaavoja. Potilaiden hoitotoimenpiteiden välissä huolehditaan osaston lattioiden, moppien ja pyykin pesu. Laitoshuoltajat ovat kadonneet. Työ jatkuu lääkkeiden jakamisella ja tiskaamisella. Tätä luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka. Hoitajilta edellytetään erittäin hyviä fyysisiä ja psyykkisiä voimavaroja.

Nyt on korkea aika pysähtyä tosi toimiin. Kukaan ei voi uskoa todellisuudessa, että tähän vanhustenhuollon tilassa on mahdollisuuksia. Poliitikot ja SUPER: teidän tehtävänne on pysähtyä tekemään inhimillistä politiikkaa työelämässä, vanhustenhuollossa ja pysähtyä turvamaan lapsillemme turvallinen lapsuus. Teillä on käytettävissänne samat tilastot kuin meillä sairaspoissaoloista, lasten pahoinvoinnista, masennusongelmista, mielenterveysongelmien lisääntymisestä.

Verohuojennukset on suunnattava inhimillisen työelämän turvaamiseen, vanhusten ja perheiden arjen turvallisuuden lisäämiseen. Teidän tehtävänne hyvät poliitikot on päättää, miten se tehdään.

Nyt on korkea aika tuoda esille totuus hoitotyöstä. Näin kuntavaalien alla puhutaan veroalesta. Sellaiset puheet on lopetettava! Verohelpotukset ja alennusmyynti hoitotyössä on loppumetreillä. Tämä tahti ei voi jatkua enää.

Milloin hoitaja on kotona perheensä kanssa? Kolmen viikon jaksossa vain yksi lauantai vapaata. Mikä tehtävä on annettu lääninhallitukselle ja muille valvoville viranhaltijoille? Eivätkö he tiedä tai ole koskaan kuulleetkaan missä tilassa vanhustenhoito on?

ANNE JÄRVINEN Jyväskylä ARJA SÖDERHOLM Parainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Punamultabudjetti kasvattaa ostovoimaa

Vastuu ja politiikka

Todistusvalinta ei vanhoja ylioppilaita muistele

Halpatyö kelpaa – ja silti sitä voi surutta moittia

Muutetaan maailmaa!

Lyhyet

Lyhyet

Uusi sairaala Nova raiteilleen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.