Hoito jäi saamatta vaikka tarvetta oli

Haluan lämpimästi kiittää Keski-Suomen keskussairaalan lääkäreitä ja hoitajia hyvästä avusta ja hoidosta 5.-6. marraskuuta. On hienoa nähdä miten siellä pidetään huolta ihmisistä.

Pienikin avusaanti on potilaalle iso asia tällaiselle lievästi kehitysvammaiselle – kuten asian lääkäri kirjoittaa raportissaan. Mutta ei se ole uutta minulle.

Lääkärithän ovat yliviisaita, koska näön ja kuulon perusteella pystyvät ihmisistä arvioimaan kuka on vammainen tai terve. Onhan tällainen vähän hakuammuntaa. Todellisesta tilanteesta ei silti tiedetä mitään.

En ole syntymästäni asti ollut vajavainen tai vammaiseksi nimitetty. Jäin vuoden ikäisenä täysin orvoksi äidin kuoltua 24-vuotiaana. Jouduin viranomaisille jotka minusta välittivät, etten ihan taivasalle jäänyt, kun ei ole omaa kotia. Lähiomaisista kaikki ovat kuolleet.

Pieni lapsi ei ymmärrä puolustautua. Laitetaan se siis lastenkotiin, jossa sillä on katto päänpäällä.

Lastenkodissa jouduin tapaturmaan. Raskas esine kaatui päälleni. Jos olisin kuollut, olisi minut silloin huomioitu. Silitettiin vain päätä ja vietiin sänkyyn. Ei pidetty tärkeänä viedä lääkäriin tai sairaalaan, jossa olisi vammojen vakavuus näkynyt ja todettu.

Sängyssä ollessani tulin välillä tajuihin ja välillä olin tajuttomana. Sen muistan ajatelleeni, että jos luoja antaa hengissä tästä selvitä antaisi selvitä edes vähäisin vaurioin.

Tapaturmasta johtuvat nämä pysyvät elinikäiset vammat, jotka lääkärit luokittelevat lieväksi kehitysvammaksi. Ymmärrän heitä. Työtäänhän he tekevät.

Sirkka-Liisa Oksanen

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Metsiä älköön hävitettäkö

Miksi päättäjiä ei kiinnosta tieteellinen tieto metsistä?

Raskaussyrjintää on kunnissa yhä aivan liikaa

Pyöriä nuorille vai kuljetusapua vanhuksille?

Akkujen metallit kaupan

Kaupunkipyörät ovat osa ketterän kestävää liikkumista

Suomipop, pyörätuolit ja taksien kyydit

Valvonta on yhteistyötä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.