Hoitomaksu varmistaa haudan perushoidon

Saija Ahmaoja pyysi 2.11. julkaistussa kirjoituksessaan Jyväskylän kaupunkiseurakunnalta selvitystä haudan hoitomaksun laskuttamisesta vuosilta 2017-2033.

Jyväskylän kaupunkiseurakunnassa otettiin vuonna 2005 käyttöön nykyinen järjestelmä, jonka mukaan aina, kun uusi hautapaikka luovutetaan tai vanhaan hautaan haudataan uusi vainaja, peritään määräaikaisen haudan hallinta-ajalta tai sen jatkolta myös perushoitomaksu.

Saija Ahmaojan kuvaamassa tapauksessa on kyse juuri tästä: kun vanhaan hautaan haudattu uusi vainaja, on haudan hallinta-aikaa pidennetty 25 vuodella eli vuodesta 2008 vuoteen 2033. Aiemmin saman haudan määräaikaishoitoa on maksettu etukäteen vuoteen 2016 asti ja nyt perushoitomaksu laskutetaan hallinta-oikeuden pidennysajalta eli vuosilta 2017-2033.

Perusteena tälle käytännölle asiasta päätettäessä oli mm. se, että haluttiin turvata hautojen perushoito koko haudan hallinta-ajan - myös siltä ajalta, jolloin ei ehkä enää olisi jäljellä omaisia, jotka huolehtisivat haudasta. Vuosittain kaupunkiseurakunnan hautauksista on n. 300 tällaisia, joiden yhteydessä peritään Saija Ahmaojan mainitsema hoitomaksu.

Asiaa valmisteltaessa kaupunkiseurakunnassa katsottiin, että kyseinen perushoitomaksu on hyvä olla selkeästi näkyvissä, jotta omaiset voivat nähdä, mistä hautaamiseen liittyvät maksu koostuvat. Toinen (ja yleisempi) vaihtoehto on, että peritään yksi erittelemätön hautapaikkamaksu, joka sitten sisältää myös kyseisen perushoitomaksun.

Seurakunnalla on ollut lähes kymmenen vuoden ajan käytäntönä, että kaikki maksusaatavat annetaan tietyn ajan kuluttua perintätoimiston hoidettavaksi. Seurakunta pahoittelee, mikäli asiakaspalvelumme on toiminut tässä tilanteessa epäasiallisesti. Pyrimme kuitenkin kehittämään palveluitamme ja otamme myös Saija Ahmaojan esittämät asiat huomioon.

ANTTI PEKURI hautaustoimen päällikkö Jyväskylän kaupunkiseurakunta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Työn arvostuksen pitää näkyä myös korvauksessa

Näytön paikka, kansanedustajat

Mitä kuuluu muistisairaan ihmisen läheiselle?

Lyhyet

Pelottelu pois ja faktat keskiöön

Vanhempaintoiminta – työtä lasten ja nuorten parhaaksi

Tulisiko valtakunnanoikeuden kokoontua?

Saarikan terveyspalveluista Kyyjärvellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.