Hoitotakuu laitosnuorten hoitoon

Lastensuojelun avohuollon asiakkaiden kokonaismäärä kasvoi yhä vuonna 2008. Asiakasmäärissä oli nousua lähes kahdeksan prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Lastensuojelun sosiaalityön asiakkaana ja avohuollollisten tukitoimien piirissä oli Suomessa yhteensä yli 67 000 lasta ja nuorta vuonna 2008.

Kodin ulkopuolelle sijoitettuna oli samana vuonna kaiken kaikkiaan yli 16 000 lasta ja nuorta. Edellisestä vuodesta on sijoitettujen määrä lisääntynyt kolme prosenttia. Sijoitettujen lasten ja nuorten määrä on viime aikoina kasvanut kahden ja viiden prosentin vuosivauhtia.

Laskelmieni mukaan laitoshoito maksaa: vuorokausihinta laitoksessa on noin 225 euroa (16000 x 365 x 225 = 1 314 000 000,00 euroa / vuosi!)

Tutkimusten saaminen siitä, kuinka laitosnuori pärjää tultuaan täysi-ikäiseksi, on todella vaikeaa, koska näillä ns. hoitolaitoksilla ei ole minkäänlaista velvoitetta jälkiseurantaan. Joitakin lukuja olen omissa koulutuksissani saanut ja näissä on todettu, että noin 90 prosenttia laitosnuorista tarvitsisi seuraavia palveluita: sosiaalitoimen toimeentulotuki, päihde- ja huumekuntoutusta tai laitoskierteen jatkumista esim. vankila. Minusta on käsittämätöntä että "näinä taloudellisina aikoina", kun Suomi on maailman kymmenenneksi rikkain valtio, ei asiaan ole puututtu. Eivätkä nämä luvut ja tilastot koske oikeisiin perheisiin sijoitettuja nuoria.

Jonkinmoinen hoitotakuu pitäisi kyllä saada moiseen hintaan. Tai annettakoon rahat ennaltaehkäisevään työhön perheissä tai maksettakoon perhekodeille, jotka tekevät hienoa työtä lasten- ja nuorten kasvatuksessa kunnolla.

JOUKO TAKALA Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.