Hoivakuorma pian kohtuuton

Keskisuomalainen on kertonut Puuppolan Hoivasairaalan toisen osaston lakkauttamisesta. Suur-Jyväskylä-lehdessä 29.10. Jyväskylän palvelujohtaja Eeva-Liisa Saarman puolusti asiaa toteamalla, että kotihoito mahdollistaa kotona asumisen. Paljon muutakin hyvää hän näkee asiassa.

Kukaan ei varmasti lähde kotoaan hoitopaikkaan, jos suinkin pystyy olemaan kotona vaikka avunkin turvin. Mutta kun asia on kerta kaikkiaan niin, että jos ihminen on aivan petipotilaana tai pyörätuolissa, hän tarvitsee hoitopaikan. Tavallisen työtätekevän lapsen olisi jäätävä kotiin hoitamaan vanhempaansa, jos hän on ympärivuorokautisessa hoidossa. Kuinka sitten eletään?

Mieleemme tulee Lauri Pohjanpään runo Maailmanmeno, jossa vanha isävaris kysyy pojaltaan, että kun tulen vanhaksi, kannatko sinä minua. Poika vastaa, että jätän sinut ja kannan poikaani.

Lapset hoivaavat lastensa lapsia ja käyvät työssä, kuinka he voisivat vielä hoitaa vanhempiaan?

Kotihoito on sellaista, että käydään olemassa vähän aikaa, jaetaan lääkkeet ja annetaan kotipalvelun tuomaa ruokaa. Kaikki muu kodinhoito, siivous, pyykit ym. jää pakosta jonkun muun tehtäväksi.

Saarman kertoo myös, että lakkautettavassa osastossa on useampia hoidettavia samassa huoneessa, mikä ei vastaa nykyvaatimuksia.

Jos nykyisin vaaditaan, että jokaisella hoidettavalla on oltava oma huone, se voisi olla ainakin paljon pienempi kuin nykyisin on tapana. Jos ihminen on petipotilas, ei hän tarvitse tanssisalia. Tulee todella yhteiskunnalle kalliiksi maksaa vuokratukea turhista neliöistä.

Me kerholaiset käymme esiintymässä palvelutaloissa, laulamassa ja lausumassa niille, jotka eivät pääse itse enää menemään. Me toivomme totisesti, että kaikille sitä todella tarvitseville löytyy hoitopaikka, ettei sitä tarvitse rukoilla kuukausia eikä olla sydän syrjällään, mihin tässä joutuu.

Eero Lukkarinen

puheenjohtaja

Liisa Mansikkaviita

tiistaikerhon vetäjä

Vaajakosken Seudun

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Osaamista Alvan johtoon

En ole kuullut leikkausten keskittämisestä mitään uutta

Lyhyet

Lyhyet

Osuuspankin fuusio oli torjuttava

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Seniorikortin hankala uudistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.