Homeetko hysteriaa?

Veikko Avikainen kirjoitti Keskisuomalaisessa 19.12 otsikolla Homehysteriaa Jyväskylässä. Haluan kommentoida joiltakin osin hänen kirjoitustaan.

En usko, että löytyy Avikaisen perään kuuluttamaa "todellista asiantuntijaa", joka voisi antaa tyhjentävän vastauksen tunnistetusta homeongelmasta. Keskustelun kieltäminen monitahoisesta asiasta ei olisi oikein, asiat eivät selviä kieltämällä puhuminen.

Kaikkiin taudinaiheuttajiin homeasiassakaan ei nykytutkimuksella ole päteviä testejä. Niiden odotteluun ei voi hukata aikaa.

On totta, että rajan takana Karjalassa on vähemmän allergioita kuin meillä, kuten Avikainen toteaa. Me olemme valinneet oman hygieniatasomme - hyvä vai paha, mutta tuskin rajan takana on kouluihin tehty yhtä mittavia ilmastointiremonttejakaan kuin meillä.

Mielestäni Jyväskylän maalaiskunnassa on jo suoritettu riittävät testit kenttäolosuhteissa.

Sattumaa ei liene se, että kun useissa eri kouluissa on tehty samansuuntaiset remontoinnit ilmastointeineen, niin jokseenkin samalla aikaviiveellä oppilaat ja henkilökunta ovat alkaneet oireilla. Oireiden syille löytyy paljon yhteisiä nimittäjiä, ne pitää vain tunnistaa ja tunnustaa.

Olisi liian julmaa asioista vaieta ja jättää ongelmista kärsineet oman onnensa nojaan. Sairastuneet eivät ole hysteerisiä, saadut vaivat ovat heille arkea lopuksi elämäänsä. Asiat pitää selvittää ja vastuullisten kantaa vastuunsa.

ESKO BURMAN Jyväskylä, Leppälahti

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lapset on syytä hankkia ajoissa

Turvapaikan perusteet on määritelty laissa

Lyhyet

Hävittäjät vai ohjukset Suomen turvaksi?

Metsä on meidän mahdollisuutemme

Uskalla yrittää ja ole rohkea!

Kohtuus ja oikeus ovat demokratian perustaa

Kiusaamista pitää vähentää

Ilmastonmuutoksesta kannattaa välittää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.