Huippunopea kuituverkko myös Keski-Suomeen

Edellinen vuosisata oli teollisuuden vuosisata. Silloin luotiin maan kattava maantie- ja rautatieverkko, sähkö- ja puhelinverkko ja kehitettiin koulutusta ja terveydenhuoltoa. Ne loivat pohjan koko Suomen asutukselle ja teollisuudelle.

Nykyisellä informaatioteknologian vuosisadalla kuituverkkoinvestoinnilla luodaan pohja vastaavaan menestykseen. Kansallinen ja maakunnallinen strategia pohjautuu kiinteään, huippunopeaa kuituverkkoa hyödyntävään palveluväylään. Kaikkia kansalaisia tasapuolisesti kohtelevat tietoturvalliset 24/7-palvelut eivät voi perustua palvelutasoltaan vaihteleviin langattomiin palveluihin.

Keski-Suomi on jakaantumassa A- ja B-kuntiin nopeiden kuituverkkojen saatavuuden mukaan. A-ryhmään – kiinteiden verkkojen saatavuus on 100% – kuuluvat Suomessa mm. Vaasa ja Kuopio.

Valtakunnalliseen kärkiryhmään Keski-Suomessa nousevat tänä vuonna Multia, Kyyjärvi, Kannonkoski, Konnevesi, Pihtipudas ja Toivakka sekä ensi vuonna Karstula, Petäjävesi,Viitasaari, Äänekoski ja Laukaa. Kinnula on panostanut kuituverkkoihin jo aiemmin.

B-ryhmään – kuituverkkojen saatavuus on korkeintaan 35%, – kuuluvat Keski-Suomessa muut kunnat. Jyväskylän seudulla saatavuus on luokkaa 20–35% ja muissa kunnissa alle 10%. B-ryhmään kuuluvien valtakunnallliset sijaluvut ovat: Jyväskylä 35., Muurame 101., Kivijärvi 223., Joutsa 232., Jämsä 250., Hankasalmi 251., Uurainen 254., Keuruu 257., Saarijärvi 274. ja Kuhmoinen 295. Jyväskylässä entisessä maalaiskunnassa ja Korpilahdella sekä Luhangassa tietoliikenneyhteydet ovat huonot.

B-ryhmän alueet jäävät kehityksessä jälkeen ja kuntalaiset eriarvoisiksi. Yritykset ja kuntalaiset eivät saa samoja palveluja kuin muut tai joutuvat maksamaan niistä muita enemmän. Tilanne pitää korjata pikaisesti.

Hallitus teki 13.11. päätöksen kuituverkkoinvestointien vauhdittamiseksi 2015. Investointeihin myönnettin lisätukea aluksi 8,5 miljoonaa euroa ja myöhemmin keväällä lisää. Tässä on hyvä mahdollisuus myös Keski-Suomen kunnille.

Pekka Neittaanmäki

dekaani, Informaatioteknologian tiedekunta

Jyväskylän yliopisto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Voi halvatun Alvaa!

Lyhyet

Lyhyet

Koe-eläinten tyly kohtalo

Urheilun hienoimmat ydinarvot ovat paljon ylevämpiä kuin doping

Aronian kimallus. Kuva: Veikko Saraste

Halssilan rannassa. Kuva: Helinä Hannunen

Lukijan kuvatLatupohja Pylkönmäellä. Kuva: Milja Miettinen

Määräysvalta kaupungilla

Pyhä Olavi oli tuhat vuotta sitten Norjan sankarikuningas – nyt hänestä on tulossa Jyväskylän hukattu mahdollisuus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.