Hulevesimaksu on ahneutta

Jyväskylän Energia Oy:n tavoitteena on ryhtyä perimään maksu kiinteistöjen sadevesien viemäröinnistä ja puhdistuksesta. Pidän aietta tuomittavana. Käytännössä maksu nostaisi, jo nytkin korkeita, asumiskuluja.

Erityisen haitallista tämä olisi pienituloisille, joiden tuloista asumisen menot haukkaavat jo nytkin kohtuuttoman osan.

On luonnollista että yritykset pyrkivät mahdollisimman hyvään tulokseen, mutta kun otetaan huomioon että kaupungin omistaman energiayhtiön voittojen oletetaan lähivuosina olevan jopa 20 miljoonaa euroa – 145 euroa/ kaupunkilainen, kuvastaa esitys hulevesimaksuista mielestäni lähinnä ahneutta.

Jätevesimaksuihin liittyy toinenkin seikka, jolla ei ole tekemistä terveen järjen kanssa.Jyväskylässä rakennusvalvonta ei hyväksy kaksoisvesijärjestelmiä uudisrakennuksiin, jotka liitetään kaupungin vesi- ja viemäriverkkoon.

Toisin sanoen sadeveden, kaivojen tai muiden vastaavien hyödyntämistä kiinteistön normaalissa vesijärjestelmässä. Kielto perustuu siihen että jätevesimaksu määritellään kulutetun vesijohtoveden määrän perusteella.

Jos esimerkiksi kattojen sadevedet hyödynnettäisiin käymälöiden huuhteluvesinä säästettäisiin vastaava määrä puhdasta vettä. Nykyinen käytäntö on se, että vesi puhdistetaan vaivalla juomakelpoiseksi, toimitetaan vesijohtoverkoston välityksellä kiinteistöön ja vedetään vessanpöntöstä alas.

Vastaavasti viemäröinti kuljettaa suuremman määrän jätevettä puhdistamolle käsiteltäväksi. Eikä se, että jäteveteen sekoitetaan suhteellisen puhdasta sadevettä, ole puhdistamon kannalta hyödyllistä.

Viimeisten epäpuhtauden rippeiden poistaminen vedestä on hankalaa ja vesistöön laskettavan puhdistetun jäteveden puhtausaste on väistämättä kompromissi laadun ja kustannusten välillä.

Urbaani legenda kertoo, että takavuosina itänaapurissamme tuotantolaitosten jätevedenpuhdistamot lisäsivät vesistöihin laskemiinsa vesiin puhdasta vettä, pitääkseen päästöjensä pitoisuudet annettujen normien rajoissa.

Vesa Turpeinen

kuntavaaliehdokas (vas.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Kaupunkipyörät ovat osa joukkoliikennettä

Avoimen väylä yliopistoon uhkaa maksutonta koulutusta

Luonnonkukkia Jyväskylän viheralueille

Lyhyet

Britannian pääministeri kokeilee rajoja

Ihmisen erityislaatu, onko sitä?

Lyhyet

Hallitus hakee fokustaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.