Huomioikaa myös ikäihmiset

Pankkien toimintatavat asiakaspalvelun osalta ovat muuttuneet olennaisesti. Sama muutos on tapahtunut myös verottajan palveluissa, ja suunta terveydenhuollossa on myös hyödyntää tietotekniikkaa enemmän.

Nyt pankkien konttoreissa asiointiin pitää olla aika varattuna. Tiskillä rahan nostamisen mahdollisuus on usein siirretty vain isoihin kaupunkeihin. Maaseudulla ja pikkukaupungeissa asuvat vanhukset ovat joutuneet hankalaan tilanteeseen, ja heidän itsenäistä asioiden hoitoaan on vaikeutettu merkittävästi.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton ja Vanhustyön keskusliiton tutkimuksen mukaan 70–84-vuotiaiden ikäryhmästä 52 prosenttia maksaa laskunsa verkkopankissa. Yli 85-vuotiaat verkkopankin käyttäjät ovat todella harvassa. Yli 85-vuotiailla läheisten merkitys pankkiasioiden hoitamisessa on suuri: noin joka kolmas vastaajista ilmoitti, että läheinen maksaa laskuja hänen puolestaan.

Kaikilla ei luotettavia läheisiä tai naapureita kuitenkaan ole. Monet ikäihmiset joutuivat ensin opettelemaan laskunmaksuautomaatin käytön ja nyt sitten nettipankin käytön. Samat opettelutarpeet ovat tulleet myös moneen muuhun asiaan. Monelle ikäihmiselle kynnys käyttää nettiä on suuri, ja he joutuvat pyytämään apua läheisiltään.

Pankeissa tiskillä maksaminen on kallein mahdollinen tapa hoitaa laskuja, ja sekin on monessa pankissa tehty lähes mahdottomaksi, kun on siirrytty lähes täysin ajanvarauspohjaiseen asiakaspalveluun. Ja jos se onnistuu, siitä peritään muheva summa pienituloisilta eläkeläisiltä.

Vetoamme, että ikäihmisille eli heille, jotka eniten apua tarvitsevat, luodaan pankkeihin ja myös muihin toimintoihin heille soveltuvat asiakaspalvelumuodot.

On tärkeää, että kaikkien kykyä hoitaa omia asioitaan kannustetaan ja samalla kunnioitetaan itse kunkin itsemääräämisoikeutta.

Vinkki pankeille: luokaa ikäihmisille oma palvelumalli. Sama pätee, kun terveydenhuollon toimintatapoja uudistetaan. On tärkeä huomioida ikäihmisten tarpeet luomalla heille soveltuva asiakaspalvelukokonaisuus.

Leila Lindell

kuntavaaliehdokas (kesk.)

Äänekoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Veikkaus viimein havainnut ongelmat

Outoa touhua Jyväskylän metsissä

Puolimatka petaa poliittista uraansa

Hallitus hakee fokustaan

Pääministeri Rinteen ikiomat kuplat

Lyhyet

Lyhyet

Mustamaalaus ei hyödytä Uuraisia

Palautussopimusten puute on ongelma

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.