Huomion siirtämistä jälleen

Suomen hallitus on rämpinyt suosta toiseen. Ensin vakuuteltiin, ettei hallintarekisteriä tule, mutta niinhän se vain kaivettiin uudelleen esille ja jopa hyväksyttiinkin.

Edessä on hallituskauden merkittävin uudistus, soten loppusuora. Tätä on hyvä kuitenkin lämmitellä ja siirtää kansan huomio toisaalle, aivan kuten Donald Trump tekee toisaalla. Sote on parhaillaan perustuslaki-, samoin kuin muutamassa muussakin valiokunnassa.

Suomi jakaantuu perustuslain mukaan kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon. Kunnallinen itsehallinto merkitsee kuntalaisille kuuluvaa oikeutta päättää kuntansa hallinnosta ja taloudesta. Kunnan tulee voida itse päättää tehtävistä, joita se itsehallintonsa nojalla ottaa hoidettavakseen.

Miten sote maakuntauudistuksineen täyttää perustuslailliset edellytykset ja miten kuntien toimintojen siirtäminen maakunnalle täyttää peruslaillisen tarkastelun, on jäänyt taustalle.

Sen sijaan hallintarekisterin jälkeen huomio on siirretty alkoholilain muuttamiseen.

Toimittaja Rai Suihkosen kolumni (KSML 26.5.) hiukan avasi kiinni juuttunutta korkkia. Osansa kirjoituksessa saivat kokoomus ja persut, jotka Suihkosen mukaan junttaavat härkäpäisesti vahvojen oluiden, siidereiden ja lonkeroiden vapauttamista Alkoista ruokakauppoihin.

Kolumni luettiin Helsingissä ja kansanedustaja Jaana Pelkonen riensi vastaamaan (KSML 1.6.) Suihkoselle: ”Suihkosen mukaan asiasta vastikään kynnyskysymyksen tehneelle keskustalle suunnattu tästä on jo päätetty, lopettakaa urputus -mentaliteetti” halveksii demokratiaa ja antaa nuorille väärän kuvan yhteisten asioiden hoitamisesta.

Pelkonen jatkaa: ”Poukkoileva päätöksenteko ja pääministeripuolueen tasolla tapahtuvat irtiotot eivät ole kenenkään, kaikkein vähiten elinkeinoelämän ja kansalaisten, etu.”

Olipa miten oli, hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja persut ovat synnyttäneet sellaisen härdellin, joka ei ole uskottava. Tässä on piirteitä suuresta huolesta nuorista ja päihteiden käytön yleistymisestä.

Tämä on kuin ”kuka teki mitäkin” tai ”otin tai sitten en” -logiikkaa. Urheiluliike ylistää päihteetöntä nuoruutta, mutta samaan aikaan toimii sanomansa vastaisesti ja täyttää urheilukilpailuissa tauolla laseja yhä vain kiihtyvällä vauhdilla.

Synnytetty eripura kesäksi on omiaan ujuttamaan pääsasian soten ja maakuntauudistuksen läpi vaivihkaa. Nuorissa on tulevaisuus, mutta Jaana Pelkonen: Mistä löytyy sellainen kansanedustaja, joka uskaltaa tunnustaa, ettei kaljottelu kuulu urheilukilpailuihin eivätkä lapset ja nuoret kaipaa 5,5-prosenttisia oluita ja limuviinoja ruokakauppoihin?

Ilari Kotimäki

Keuruu, Pihlajavesi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Maitolavat, jätelavat ja lava- kulttuuri

Lyhyet

Lyhyet

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen kolumni: Saksalta odotetaan johtajuutta

Miksi kaikkea todellakin vastustetaan?

Lyhyet

Kansanedustaja Anne Kalmarin kolumni: Talous on hyvinvointimme kivijalka

Vastoin yleistä mielipidettä

Sodille on vanhoja ja myös uusia syitä

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.