Huono sisäilma myös naapuriosastolla

Keski-Suomen keskussairaalan ympärillä velloo keskustelu ja pohdinta sairaalakiinteistön tulevaisuudesta; peruskorjataanko nykyistä rakennusta vai päädytäänkö uuden sairaalan rakentamiseen. Me synnytysyksikön vuodeosaston (osasto 5) kätilöt haluamme tuoda huolemme esiin omalta osaltamme. Työterveyshuollon maaliskuussa teettämän sisäilmastokyselyn perusteella synnytysvuodeosastolla oireillaan enemmän kuin siirtopäätöksen saaneissa synnytyssalitiloissa.

Aluehallintoviraston heinäkuisen tarkastuskertomuksen mukaan osasto 5, synnytyssalit sekä vastasyntyneiden teho-osasto luokiteltiin sietämättömän riskin tiloiksi. Tämän selvityksen jälkeen on annettu uusia lausuntoja, joiden perusteella osastomme riskiluokitusta on laskettu. Henkilökunnan oireilu ei kuitenkaan ole vähentynyt, vaan jopa lisääntynyt.

Osastoa 5 ja synnytyssaleja erottaa yksi ovi. Vastasyntyneiden teho-osasto on puolestaan aivan synnytyssalien välittömässä läheisyydessä. Osaston 5 kohdalla siirtosuunnitelmat eivät varmuudella etene ja ihmiset joutuvat työskentelemään oman terveytensä uhalla. Henkilökunnan keskuudessa nykyiset siirtämättä jättämispäätökset ovat herättäneet ihmetystä, huolta ja pelkoa tulevaisuudesta.

Työskentelemme tiloissa, joiden remontti on valmistunut vuonna 2007. Työterveyshuollon sisäilmastokyselyn mukaan 70 prosenttia osastomme henkilökunnasta kärsii silmäoireista (kutina, kirvely, ärsytys), 53 prosenttia väsymyksestä ja yli puolet nenäoireista sekä kurkun käheydestä ja kuivumisesta viikoittain. Monet kätilöt tarvitsevat päivittäiseen työssä pärjäämiseensä lääkkeitä; osa on jo sairastunut astmaan.

Huonon sisäilman vuoksi oireilevia kätilöitä on jouduttu siirtämään osastolta toiselle, projekteihin ja terveyskeskukseen etsittäessä terveellisempiä työtiloja. Kätilöksi kouluttautuneet haluavat tehdä kätilön työtä, mutta oma terveys on vaakalaudalla tämänhetkisissä tiloissa. Jos kunnat päätyvät peruskorjaamaan nykyistä kiinteistöä, moni joutuu vakavasti miettimään tulevaisuuttaan ja työtehtäviään. Ihmiset pitävät työstään, mutta sairaissa tiloissa sairastuu hoitajakin.

Meillä on suuri huoli tulevaisuudestamme ja ammattitaitoisen henkilökunnan riittävyydestä jatkossakin. Siirtopäätös väliaikaisiin tiloihin olisi ensimmäinen askel terveellisempään ja turvallisempaan työskentelyyn. Suurin kysymys on kuitenkin se, mihin väliaikaisista tiloista aikanaan siirrytään.

ESSI SUORTAMO, kätilö SANNA KAUSALAINEN, kätilö MIRKKA LAMPEN, kätilö JATTA LINNA, kätilö Keski-Suomen keskussairaala osasto 5

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Onko Peukkula Jyväskylän oma tyyli?

Odotetaan nyt tuloksia ensin!

Lyhyet

Nova – kallis kulissi?

Suomessa pankki voittaa aina

Mäntykankaan portilla. Kuva: Maila Pirkkalainen

Pensasmustikan ilotulitus. Kuva: Irma Lahtela

Varisevat lehdet. Kuva: Olli Oksanen

Lyhyet

Vastuullista talouspolitiikkaa?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.