Huonot päätökset voitava muuttaa

Kaksi on vaikeaa yhteiskunnassamme: huonon lainsäädännön ja huonon päätöksen muuttaminen. Nimittäin lain- ja päätöksenvalmistelijat pitävät jo arvovalta- ja itsetuntosyistä kiinni tekemisistään sekä ainakin pyrkivät pitkittämään mahdollista muutosta. Taloudellisiinkiin syihin vedotaan. Viimeaikaiset kokemukset ovat kuitenkin osoittaneet, että muutos myönteiseen on näissäkin asioissa mahdollista. Sitkeyttä, tarmokkuutta ja hyvin perusteltuja esityksiä kuitenkin apuna tarvitaan.

Ajankohtainen esimerkki on Vaajakosken tunnelivaihtoehtojen mukaanotto nelostien perusparannuksen selvittelyyn. Keski-Suomen ELY-keskukselle (nimihirviö kauniissa äidinkielessämme) tulee nostaa hattua. Arvata vain saattaa, minkä ponnistuksen tärkeän asian eteen ovat tehneet paikalliset kolmannen sektorin aktiiviset toimijat. Taisivatpa oikein perustaa yhdistyksen asiaa ajamaan.

Toinen oivallinen esimerkki oli ns. mediamaksun hylkääminen. Olisihan tuo vastineetta laskutus ollut kaiken kohtuullisuuden vastaista jo kansalaisia käsittelevän epätasa-arvoisen kohtelunsa vuoksi. Hattua nostan toisen kerran onnettoman hankkeen tyrmääjille.

Kolmas osittain onnistumaisillaan oleva muutos parempaan on kohtuuttomien ja kalliiden jätevesijärjestelmien pakkosyöttö haja-asutusalueen asukkaille. Saattaa olla, että mummon ei tarvitsekaan vuoteen 2014 mennessä "pissata pullokaivoon" maailman pelastamiseksi. Ehkä on havaittu ympäristöongelmien piilevänkin aivan muissa lähteissä. Hattua nostan kolmannen kerran.

Neljäs muutosta odottava asia on EU:n ulkopuolisten tahojen kiinteistöhankintoja säätelevän lain (L1299/1999) muuttaminen. Vajavaisin tiedoin valmisteltu laki tuottaa Suomelle ja erityisesti sen kunnille vaikeuksia. Ongelmaksi koetaan se, ettei mikään viranomainen seuraa kiinteistökauppoja tai hanki tietoja ennen kaupantekoa EU:n ulkopuolisista sijoittajista ja heidän rahojensa alkuperästä. Kiinteistön ostohankkeista on luovuttu julkisuuden vuoksi tai yleisen vastuksen vuoksi muun muassa Haminassa, Imatralla, Kotkassa, Nurmeksessa, Pyhtäällä, Rovaniemellä, Saarijärvellä, Sastamalassa ja Viitasaarella. Helppoa päättäjille peruminen ei varmaankaan ole ollut satojen miljoonien eurojen (katteettomassa) investointihuumassa upeiden havainnekuvien harhauttamina. Toivoa sopii, että vastuulliset poliitikkomme vievät lainmuutosta pikaisesti eteenpäin.

Näyttäähän tuo vaikea turveasiakin etenevän vaivihkaa vaikeasti kohtuullisuuden suuntaan. Mieluusti tuon energiavarannon jättäisi tuleville sukupolvillemme viimeiseksi hätävaraksi osana huoltovarmuuttamme mahdollisia vaikeita aikoja varten. Turpeennoston haitat kun kaiken lisäksi ovat niin selvästi nähtävissä ja turpeenpolton ongelmatkin tiedossa.

HANNU LUOTOLA Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lapset ja naiset turvaan al-Holista

Hätähuuto psykiatrisesta sairaanhoidosta Jyväskylässä

Lasikatot pitääkin rikkoa; näkökulma muuttuu

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Perussuomalaiset valmiita vastuunkantoon

Lyhyet

Viisikko jatkaa seikkailujaan

Turpeen poltto pitää lopettaa nopeasti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.