Hurttian koulu ja lautakunnan pelimerkit

Korpilahdella sijaitsevan Hurttian koulun lakkauttaminen, tai kuten esittelytekstissä sanotaan ”toiminnan siirtäminen Korpilahden yhtenäiskouluun”, on sivistyslautakunnan listalla keskiviikkona 12.6.

Lautakunnan jäsenen näkökulmasta päätöksenteko on pulmallista: Teimmepä minkä tahansa päätöksen, onko se laillinen?

Kaupunginvaltuusto päättää Jyväskylän palveluverkoista. Valtuuston toimeksiannosta lautakunta pohti pienten koulujen kriteerejä ja valtuusto vahvisti ne huhtikuussa.Tulevan lukuvuoden kouluyksiköt on muodostettava kyseisten kriteerien mukaisesti.

Pieniksi kouluiksi käsitetään neljä kyläkoulua. Muista kouluista – tai uusista kriteereistä – lautakunta ei ole saanut toimeksiantoa valtuustolta.

Hurttia ei ole pieni koulu. Sitä ei mainita esityslistoilla pienenä kouluna eikä myöskään kaupunginkirjaston Minnansalissa 6.5. järjestetyn keskustelutilaisuuden kutsussa.

Hurttia pamahti lautakunnan listalle toukokuussa kyläkoulujen puolustajien nettikommenttien ja Minnansalissa esitettyjen mielipiteiden perusteella. Pääargumenttina oli, että sijaintinsa vuoksi Hurttia on lakkautettava Saakosken ja Vespuolen koulujen sijasta.

Asiassa vaikutti Korpilahden aluelautakunnan marraskuinen lausunto liittyen vuoden 2013 talousarvion käsittelyyn ja pienten koulujen kriteereihin.

Miksi kyseinen lausunto ”luikertelee” nyt jo vahvistettujen kriteerien rinnalle, tai jopa yläpuolelle, vaikka se otettiin huomioon jo valtuuston talousarviokäsittelyssä?

Aluelautakunnassa oli vahva edustus pienistä kouluista, joten niiden näkökulmat kuultiin, mutta kuultiinko tasavertaisesti myös Hurttiaa?

Muutakin ongelmallista tähän asiaan sisältyy. Ajoitus on pielessä, kun alakoulua lakkautetaan viikkoa ennen juhannusta, kuukauden varoitusajalla.

En yhtään ihmettele, että lapset, erityisesti kouluun ilmoittautuneet ekaluokkalaiset vanhempineen, kokevat tulleensa harhautetuiksi. Koulupäätösten sopivin aika olisikin talvella talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.