Huumeista rankaisu vaikeuttaa hoitoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki rohkean kannanoton linjatessaan, että huumeitten käyttö ei enää jatkossa olisi rikos ja rangaistava teko.

Olen samaa mieltä. Resurssit pitäisikin kohdentaa ongelmaisten hoitoon sekä ongelmien ehkäisyyn vähentämällä huumeitten saatavuutta myynnin ja salakuljetuksen mahdollisimman tehokkaalla estämisellä. Tämä vaatisi poliisivoimiin ja tulliin panostamista sekä niiden resurssien uudelleen suuntaamista.

Tehokas organisoituun huumeiden levitykseen puuttuminen on mielestäni oikeampi linja kuin pössytelijöiden tai kannabiksen harrastekasvattajien sakottelu.

Nuorison huumeiden lisääntyvä käyttö haastaa yhteiskuntaa jatkossa ja vaatii sosiaali- ja terveydenhuolloltamme uutta suhtautumista. Huumeiden käyttö, ainakaan riippuvuuteen saakka kehittyneenä, ei ikääntymisen myötä ilman hoitoa juurikaan lakkaa. Niinpä meillä on lähitulevaisuudessa käsissämme keski-ikäisten ja vanhusten huumeongelma.

Nyt olisi aika reagoida ja pelastaa mitä pelastettavissa on.

Meidän tulisi pitää hoitoon hakeutumisen kynnys matalana. Käyttäjän rikosoikeudellinen rankaisu pitäisi poistaa ja hoitaa häntä asiallisesti, ilman rangaistuksen pelkoa.

Huumeiden käytöön liittyy usein toimeentulo-ongelma, opiskelujen keskeytyminen, työttömyys ja työn vieroksunta. Olisiko paraikaa kokeilussa olevan kaltainen perustulo osa ratkaisua?

Ihmistä tukeva ja ei-rankaiseva huumeriippuvuuden hoito ja perustulon mahdollistama ihmisarvoinen eläminen voisivat yhdessä johtaa pian menetetyn ihmisryhmän ohjautumiseen koulutukseen ja työelämään – ja sitä kautta uskoakseni täysivaltaiseksi yhteiskunnan jäseneksi – kaikin oikeuksin ja velvollisuuksin.

Mauno Vanhala

yleislääketieteen professori (emeritus)

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

perusturvalautakunnan jäsen

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Miksei Linkillä lento- asemalle?

Lyhyet

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.