Hyvää, arvokasta kuolemaa on muistettava kunnioittaa

Toimittaja Päivi Liimatainen kirjoitti kuvauksen rovasti Lauri Oinosen äidin, Senni Oinosen, kuolemaa edeltävistä tapahtumista (Ksml 21.2.). Juttu perustuu yksinomaan omaisen kokemukseen tapahtumasta. Rovasti Oinonen kysyy, eikö vanhusta kannata auttaa ja esittää mielipiteenään, että hänen äitinsä hoitoa laiminlyöntiin tekemällä hoidonrajauspäätös ja jättämällä hänen äitinsä elvyttämättä.

Rovasti Oinonen kysyy, miksi hänen äidistään tehtiin terveyskeskussairaalassa ei elvytetä -päätös (DNR-päätös) eikä käsitä, minkä vuoksi hänen äitinsä perustuslaillista oikeutta elämään ei suojeltu.

DNR-päätös tehdään silloin, kun potilaalla on todettu vaikea elinvaurio, jota ei voida enää korjata eikä muu hoito enää auta häntä. Kyseessä voi olla muun muassa vaikea sydänsairaus, keuhkojen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, vaikeassa vaiheessa oleva muistisairaus tai parantumaton syöpäsairaus.

On väärin lähteä elvyttämään potilasta, jolla ei ole enää parantumisen mahdollisuutta eikä myöskään elämän jatkumisen edellytyksiä.

Monisairaan 98-vuotiaan naisen ennuste elvytystilanteessa on olematon, elvytystoimilla aiheutetaan tarpeetonta kärsimyksen pitkittymistä eikä sillä ole kokonaistilanteeseen suotuisaa vaikutusta.

DNR-päätöksellä suojellaan ensisijaisesti, myöskin perustuslain turvaamaa, oikeutta kuolemaan ja etenkin hyvään kuolemaan, mikä on jo Hippokrateen lausuma lääkärinammatin perusperiaate. DNR-päätös tehdään mahdollisuuksien mukaan omaisten kanssa keskustellen, mutta valitettavasti kaikki omaiset eivät pysty kohtaamaan elämän realiteetteja eivätkä siksi hyväksy päätöstä.

Omainen usein sulkee silmänsä tosiasioilta, ja näin on ilmeisimmin myös Oinosten kohdalla käynyt: Vanhus olisi valmis jo luopumaan vaikeaksi käyneestä elämästä, mutta omainen ei.

Lääkärin on näissä tilanteissa hyvän hoidon periaatteiden vuoksi tehtävä hoidonrajauspäätös omaisen vastustavasta kannasta huolimatta yksinomaan potilaan terveydentilan perusteella.

On myös toinen Hippokrateesta juontuva lääketieteen periaate, jota on jokaisen lääkärin noudatettava: primum non nocere (ennen kaikkea älä aiheuta haittaa). Yhteiskunnassamme on tullut muodikkaaksi vaatia vanhuspotilaille enemmän ja enemmän hoitoja, joiden lääketieteellinen perusta on kyseenalainen ja joilla vastataan enemmänkin omaisten tuskaan ja valmistautumattomuuteen kuoleman edessä.

Keskisuomalaisessa julkaistiin joulun alla toimittaja Katri Niemisen tätä aihetta käsittelevä kirjoitus (Ksml 22.12. 2014), jossa penättiin vanhusten saattohoitoon suonensisäistä nestehoitoa. Nestehoito ei ole vain ”tippa”, jota voi palvelutaloissa ja vanhainkodeissa laittaa mennen tullen kuka tahansa. Suonensisäisellä nestehoidolla on oma paikkansa silloin, kun potilaalla on ohimenevä ja paraneva tilanne, jolloin ei suun kautta saada riittävästi ravintoa, mutta siihen liittyy monia riskejä, ja potilas tarvitsee tarkkailua nesteytyksen aikana samoin kuin toisinaan pakottamista hoidon onnistumiseksi.

Toivomme, että yhteiskuntamme ei kehity sellaiseen suuntaan, jossa sittenkin, kun kaikki lääketieteellisesti tehtävissä oleva on tehty, on suoritettava epätoivoisia yrityksiä elämän pitkittämiseen.

Toivomme, että vanhukselle sallitaan hyvä kuolema rakastavien omaistensa ympäröimänä ilman, että hänen tarvitsee pelätä ruumiiseensa kohdistuvia groteskeja väkivallantekoja kuolemansa jälkeen.

Kuoleman hetkellä kädestä kiinni pitäminen ja läsnäolo ovat kauneimpia asioita, mitä voi läheiselleen antaa. Tässä on rovasti Oinosen peräänkuuluttaman suuren arvokeskustelun paikka.

Johannes Routila

vt. apulaisylilääkäri

Päivi Jokiranta

ylilääkäri

Keski-Suomen Seututerveyskeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Orjuuden ja sorron varjo on pitkä ja synkkä

Vihervasemmisto on uhka sananvapaudelle

Kyllä kaupungin johto vastaa ja haluaa osaltaan edistää avoimmuutta

Lyhyet

Luonto kutsuu! Ei siis enää tekosyitä!

Voiko hallitus jakaa rahaa lainvastaisesti?

Uupuminen voi alkaa jo koulussa

Säynätsalo go go go!

Vanhempien yhdenvertaisuus on lasten perusoikeus

Viljelty pelto tai laidun ei ole retki- paikka

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.