Hyvää ja halvalla

Olen viime aikoina ajellessani autolla useamman maakunnan alueella kuunnellut paikallisia radiokanavia.

Radiomainoksista nousevat esille hyvin voimakkaasti sähköyhtiöiden mainokset. Mainoksien innoittamana päätin testata sähkölämmitteisen omakotitalomme sähköntoimittajaa.

Vihreä sähkö, jota niin kovasti pallon pelastajana mainostetaan, putosi listalta ensimmäisenä, koska totesin, että meillä ei ole varaa koko maapalloa kerralla pelastaa (talvipäivä 7,5 c/kwh).

Niin sanottu hiilidioksidivapaa sähkö (vesi, tuuli, ydinvoima), jota myös kovasti mainostetaan, osoittautui vähän tyyriiksi (talvipäivä 5,85 c/kwh). Itselleni tosin jäi vähän epäselväksi, mitä eroa näillä kahdella ensinmainitulla on ekologisuuden kannalta ajateltuna. Ehkä se ydinsähkö ei kuulu joukkoon.

Jälleen kerran, niin kuin jo 26 vuoden ajan yhtäjaksoisesti, paikallinen yhtiö veti hintakilpailussa pisimmän korren (talvipäivä 5,7 c/kwh). Tosin alkuvuosina ei voitu kilpailuttaa.

En kysellyt, millä sähkö tuotetaan, ja eiköhän sekin ala kohta olla ihan sama, koska ilmastokatastrofikin on peruttu ( MOT 09.11).

Vaakakupissa kyllä painoi se 22 miljoonaa euroa.

Jyväskylän Energiasta on konsernina Jyväskylän kaupungille taloudellinen kokonaishyöty vuositasolla yli 22 miljoonaa euroa (tilinpäätös 2008). Sillä rahalla saadaan kaikkea hyvää koko kaupungille, myöskin niille alueille, joilla ei paikallisen energiayhtiön verkkoa ole.

Mutta ainahan voi paikallista sähköä ostaa ja siten kantaa kortensa yhteiseen kekoon. Koska johonkin ne voitot aina menevät. Voittoon perustuu myös ruotsalaisfirman toiminta. Reilua tai ei, mutta me Jyväskylän Energian asiakkaat (lämpö, sähkö,vesi; siinä liikevaihdollinen suuruusjärjestys) maksamme "piiloveroja" yhteiseen kassaan.

URPO LOHI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Kansanedustaja Kotiahon harhainen identiteettipolitiikka

Puolustan oikeutta – ja lakien mukaan

Vaihtoehtoja tarvitaan

Vaajakoski nyt täysi sumppu

Syyttäjälaitoksemme rämpii vakavassa kriisissä

Lyhyet

Hallitseeko Suomea todella vihervasemmisto?

Kansanedustaja lasketteli haittapuhetta?

Kotiaholta väärä väite Jämsän vastaanottokeskuksesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.