Hyvä hallinto ja johtaminen Jyväskylän vahvuudeksi

Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä on seurannut huolestuneena julkisuudessa käytyä keskustelua Jyväskylän kaupungin johtamisesta vaikeassa muutostilanteessa. Keskustelu on mielestämme ollut ajoittain jopa tarkoitushakuista.

Sosiaalidemokraateille on tärkeää, että kaupungin toiminnallisessa ja poliittisessa johtamisessa noudatetaan hyvän hallinnon pelisääntöjä. Tämä tarkoittaa, että sekä poliittisen päätöksenteon perustana oleva valmistelutyö että varsinainen päätöksenteko on avointa ja vuorovaikutuksellista. Valmistelutyön tulee lisäksi olla puolueetonta.

Jyväskylän kaupungin henkilöstöryhmiä, kaupunkilaisia ja heitä edustavia yhdistyksiä, yrityksiä ja muita yhteisöjä on kuultava nykyistä enemmän ennen päätöksentekoa osana asioiden valmistelua.

Luottamushenkilöt käyttävät päätöksentekovaltaa, virkakunta esittely- ja valmisteluvaltaa, kaupungin henkilöstö päätösten toteutusvaltaa. Luottamushenkilöiden on voitava kaikissa olosuhteissa luottaa valmistelun objektiivisuuteen.

Avoimen valmistelun tehtävänä on tuottaa erilaisia vaihtoehtoja poliittisten ryhmien pohdittavaksi ennen varsinaista päätöksentekoa.

Jyväskylän seudun vaikea taloustilanne, kuntarakenteiden selvittäminen, uuden sairaalahankkeen suunnittelu ja sote-linjaukset edellyttävät hyvää yhteistyötä niin Jyväskylän kaupungin päätöksentekokoneistossa, mutta erityisesti myös toimittaessa muiden kuntien kanssa. Keskeisten poliittisten päättäjien ja puolueiden välisen vuorovaikutuksen toimivuutta ei voida liiaksi korostaa.

Jyväskylän kaupungin ei tule ottaa muuhun maakuntaan nähden ”mestariopettajan roolia”, sillä nyt tarvitsemme koko Jyväskylän seudun ja maakunnan yhteisiä ponnistuksia kotikaupungin, kotiseudun ja koko maakunnan yhteistyön palauttamiseksi tasavertaisten kuntien, kuntalaisten sekä päätöksentekijöiden aidoksi vuorovaikutuskentäksi.

Jyväskylä ja jyväskyläläiset ansaitsevat parhaan mahdollisen luottamushenkilö- ja virkajohdon sekä henkilöstön nyt ja tulevaisuudessa. Yhteisenä tavoitteenamme tulee olla riittävien hyvinvointipalvelujen turvaaminen kuntalaisille. Tavoitteen toteuttaminen edellyttää uusien työpaikkojen luomista poistuneiden tilalle, sillä vain työn kautta turvaamme palvelujen edellyttämän rahoituspohjan.

Vanhakantaisen virkamiesvetoisen päätöksenteon rinnalle ja sitä vahvistamaan tulee hakea erilaisia uusia ja vaihtoehtoisia malleja järjestää paikallishallinto nykyistä halvemmalla ja tehokkaammalla tavalla.

Jari Blom

puheenjohtaja

Eila Simola

varapuheenjohtaja

SDP:n Jyväskylän valtuustoryhmä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Kaukolämmön kilpailukyvystä huolehdittava

Mielipide: Liikenteeseen saatava ennakoivaa silmäpeliä

Mielipide: Tasa-arvo ei ole kehollista

Lyhyet

Lyhyet

Korona vallan välineenä?

Mielenterveys- palvelut nyt tiukassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.