Hyvä hoito – hyvä elämä

Suomalainen terveydenhuolto on maailmalla suorastaan kadehdittu. Hyvin toimivat neuvolapalvelut takaavat suomalaisille lapsille hyvän alun elämään, kouluterveydenhuolto varmistaa lasten terveyden jatkossa. Kattava perusterveydenhuolto turvaa työ- ja eläkeikäisten kunnossa pysymisen tehokkaasti. Erikoissairaanhoito toimii luotettavasti koko Suomessa.

Säästöjen nimissä järjestelmä on vaarassa. Järjestelmällä on toki varaa tehostua ja sitä pitääkin tehostaa ja järkiperäistää. Pitää kuitenkin muistaa terveydenhuollon perustehtävä, joka on turvata kansalaisten tasavertaiset terveyspalvelut niin akuuteissa tilanteissa kuin ennen kaikkea toimia ennakoivasti, jotta terveysongelmia ei pääsisi syntymään tai niiden laajeneminen voitaisiin estää.

Poliitikkojen piirissä herättää suurta porua erikoissairaanhoidon nousevat kustannukset. Tilanne on nurinkurinen, kun samaan aikaan perusterveydenhuoltoa rapautetaan säästöillä.

Toimiva, tehokas perusterveydenhuolto säästää erikoissairaanhoidon menoja estämällä terveysongelmien laajenemisen. Kun ihminen tietää saavansa akuutissa tilanteessa hoidon nopeasti, hän ei jää pohtimaan kotiin vaan lähtee hakemaan apua.

Samalla säästetään erikoissairaanhoidon resursseja varsinaiseen tehtäväänsä eli vastaamaan niihin tarpeisiin joihin perusterveydenhuollossa ei voida vastata. Aivan kuten tulipalossakin, nopea ja tehokas alkusammutus voi säästää rakennuksen isolta tuholta.

Kannatan monipalvelupisteitä, koska niiden avulla voidaan luoda kokonaisuuksia jossa sekä sosiaalitoimi että terveydenhuolto toimivat saumattomasti ihmisten hyväksi. Painotan kuitenkin sanaa palvelu.

Jos ajetaan jokin palvelun osa-alue alas, ei voida enää puhua monipalvelupisteestä, korkeintaan monipisteestä. Siksi olen Tikkakosken, Säynätsalon ja Huhtasuon palveluiden puolella, euro tehokkaasti ja oikea-aikaisesti käytettynä säästää kaksi tulevaisuudessa.

Nico Holmberg

potilaskuljettaja

perusturvalautakunnan jäsen (vihr.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Uutissuomalaisen debatti: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle, varoittaa Risto Murto – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille

Lyhyet

Lyhyet

Seurakunnat hoitavat kyllä metsiään

Puistokadun pyörä- reitit turvallisiksi

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Pilataanko nyt Päijänteen kulttuurimaisemat?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.