Hyvä ja turvallinen lapsuus on tärkeintä

Äänestin Jyväskylän kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.11. subjektiivisen päivähoidon säilyttämisen puolesta eli päivähoito-oikeus pysyisi nykyisellään. Äänestyksessä päivähoidon rajaamista kannattava kaupunginhallituksen esitys voitti täpärästi äänin 34–33.

Päätöksen seurauksena tulevat työttömät, osa-aikaisesti työllistyvät, opiskelijat ja muut eri elämän tilanteista johtuen vajaasti työllistyvät lapsiperheet tämän säästötoimenpiteen maksajiksi.

Kaupunki tavoittelee tällä päivähoidon rajaamisella noin 350 000 – 400 000 euron säästöjä vuodessa. Jyväskylässä on ensi vuonna noin 11 600 iältään 0–6-vuoden ikäistä lasta. Säästötoimenpiteiden kohteeksi heistä joutuisi noin 350–400 lasta. Niin, luit aivan oikein, säästöjen kohteeksi tulivat lapset.

Säästöjä on tarkoitus saada rajaamalla päivähoito-oikeus puolipäiväiseksi. Eduskunnan sivistysvaliokunnassa on meneillään lakivalmistelu päivähoidosta, siinä rajattu päivähoito-oikeus olisi 20 tuntia viikossa.

Lain valmistelu on vielä kesken, mutta käytännön toimintoja ymmärtävänä ihmisenä en voi hyväksyä puolipäivähoitoa ainoana vaihtoehtona.

Juuri kun lapsi on viety hoitopaikkaan ja leikit kavereiden kanssa parhaimmillaan, pitää lähteä kotiin kesken leikkien ja askartelujen. Lapsi ei voi sitä ymmärtää, miksi hänen on lähdettävä, kun muut jäävät. Ainoana syynä on lapsen vanhempien työttömyys.

Suomen perustuslaki kieltää kuitenkin asettamasta ihmisiä eriarvoiseen asemaan sosioekonomisen taustan perusteella.

Omat kokemukseni lasten kasvatuksesta nousevat tietenkin mieleen. Kaksi lastamme olivat yksityisessä perhepäivähoidossa lapsuusajan ennen koulua. Hoitopäivien määrä kuukaudessa vaihteli joustavasti työvuorojen mukaan ja lapset saivat viettää turvallista, mutta samalla monipuolista elämää kotona ja hoitopaikassa. Kiitos siitä vieläkin hoitotädeille.

Isovanhempien rooli ”kasvatuksessa” niinä vuosina supistui viikonloppuihin heidän työssäkäynnistä johtuen. Nyt pari vuosikymmentä myöhemmin ovat lapsen lapset tarjonneet vaimolleni ja minulle uusintakierroksen tässä vanhemmuuden ja lastenhoidon sekä kasvatuksen piirissä.

Väitän vahvalla kokemuksen tunteella, että lapset saavat parasta sosiaalista kasvatusta elämiseen, mitä enemmän on erilaista tarjontaa ja he pääsevät siitä myös nauttimaan. Tärkeimpänä kotona lähimmäisen rakastamisen kautta tuleva yhteinen aika ja tekemiset.

Kontakteja kodin ulkopuoliseen maailmaan kuitenkin tarvitaan, niitä lapset saavat päivähoitopaikoissa, joissa hoitopäivät ovat säännöllisiä, sen ansiosta syntyy kaveruussuhteita ja hoitajat tulevat myös tutuiksi. Hyvänä lisänä ovat tietysti seurakunnan kerhot, niistäkin minulla on vain positiivista sanottavaa.

Arvomaailmamme on silloin sekaisin, jos tieten tahtoen jätämme heikoimmassa asemassa olevia lapsia eriarvoiseen asemaan muihin lapsiin verrattuna. Lapsi ei pysty edes puolustautumaan. Maksu siitä tulee tulevaisuudessa varmasti, eli säästetään tänään ja maksetaan siitä kalliisti huomenna.

Jorma Holmstedt

varavaltuutettu (ps.)

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Hoitajamitoitus-vääristelyä

Lyseo käräjäoikeuden kodiksi

Suomessa on hyviä ja huonoja maahanmuuttajia

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Keski-Suomen kuntien talous on saatava kuntoon

Eläkkeiden alentaminen tuhoisaa taloudelle

Lukijan kuvatSateenkaari Keuruulla. Kuva: Jorma Soininen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.