Hyvä näin, sitten toteuttamaan

Kaksi kaupunginjohtajaa ja yksi professori esitteli näkemyksiään hyvinvoinnista (Ksml 29.6.). Neuvolat ja kirjastot tulisi ottaa hyvinvoinnin perustaksi. Erittäin hyvä ajatus - kuten sekin, että kaupungin osissa olisi hyvinvoinnin keskuksia.

Siitä vaan toteuttamaan. Hyvinvointihan voisi olla myös yritysvetoista - yliopiston laitokset ovat sellaista jo ajaneetkin, huonolla menestyksellä tosin.

Mutta asian toinen puoli, se että toimittaisiin pahoinvoinnin poistamiseksi, ei taida onnistua. Sitä ei vaan saa siivottua maton alle, vaikka kuinka hyvinvoivia yrittäisimme olla. Utriainen tuntee kyllä tämän puolen.

Nytkin lähes kymmenen tuhatta taloutta lienee Jyvässeudulla toimeentulotuen varassa. Alle kolmikymppisiä on työttömänä lähes parituhatta. Nämä molemmat ryhmät vaativat myös kuntoutusta lähitulevaisuudessa. Se on välttämätöntä, ettei elo tule yhteiskunnalle sietämättömän kalliiksi.

Entä talous? Ei se niin yksinkertaisesti mene, että siirretään rahat pahoinvoinnin hoitamisesta hyvinvointiin. Pahoinvoinnin hoitaminen on useimmiten lakisääteisesti määriteltyä, kunnan liikkumavara on vähäinen, onneksi. Ideaalitilassakin - eli jos kaikille olisi töitä ja hyvinvointipalvelut pelaisivat hyvin - menee 10-20 vuotta, ennen kuin todelliset säästöt alkaisivat näkyä.

Mutta siitä vaan hyvinvointikeskuksia toteuttamaan. Jyväskylä on rikas ja tästä voisi saada luotua yhden tuotannon haaran lisää. Tämän lisäksi tarvittaisiin 10 000 sellaista työpaikkaa, joihin ei ihan niin koulutettu tai kykenevä tarvitse olla. Taitaa olla aika hurja tavoite. Räkätyöthän menevät Viroon ja Venäjälle.

Toivottavasti ei käy niin kuin yritykselle, joka päätti aloittaa ennaltaehkäisevän työterveyshuollon. Johtajan mukaan treeneissä kävivät ne, jotka juoksivat muutenkin. Sitten pidettiin henkilökunnalle tunteja siitä, miltä teistä tuntuu. Perässä tuli lasku tuhansia euroja päivä, satanen ja tunti. Ja kyllähän se loppui.

LEO TURUNEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Tämän kriisin ammattilaiset ovat kiitoksensa ansainneet

Lyhyet

Sinuhe: Vastaa, älä kysele

Jyväskylään digikoulun globaali kehityskeskus

Lyhyet

Lyhyet

Vierailijakolumni: Nyt vanhempien välinen yhteistyö korostuu

Kuntien itsehallinnon nurja puoli on karmea

Lyhyet

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.