Hyvä sijaisperhe on aidosti läsnä lapsen elämässä

Viime aikoina on kuultu, millaisissa oloissa osa sijoitetuista lapsista ja nuorista joutuu asumaan - kuinka sijaisvanhemmat ovat epäoikeudenmukaisia lapsille ja jopa pahoinpitelevät heitä.

Onneksi on sijaisvanhempia, jotka ottavat sijoitetut lapset perheensä elämään ja pitävät heitä tasavertaisina perheenjäseninä.

Tällainen sijaisperhe on aidosti läsnä lapsen elämässä, ja vanhempien halu kuunnella ja ymmärtää lasta auttavat tätä hetki hetkeltä eteenpäin.

Oma sijaisperheeni oli juuri tällainen. Perheessä opin elämän perusasiat ja kuinka tulen pärjäämään itsenäisesti.

Sain välittävät vanhemmat, jotka olivat tukenani vaikeina aikoina ja auttoivat minua myös opiskeluissani.

Sijaisvanhemmistani ja heidän perheestään tuli minulle niin sanotusti oikea perhe samalla, kun yhteys biologisiin vanhempiini hiipui. Ja ehkä siksi minusta on hienoa kuulla tilanteista, joissa yhteydet sijoitetun lapsen ja hänen vanhempiensa välillä ovat säilyneet.

Minun sijaisvanhempani kohtelevat minua kuin omaa lastaan. Nykyäänkin, jälkihuollon loputtua, saan heiltä apua ja tiedän, että he ovat tukenani, vaikka emme enää näekään usein välimatkan takia.

Tällaiset sijaisvanhemmat ovat kullan arvoisia. Heidän ansiostaan huostaan otetuilla lapsilla on hyvä olla, ja he saavat tuntea, että heistä välitetään ja että he ovat omana itsenään arvokkaita.

Parhaillaan on menossa valtakunnallinen sijaisvanhempien rekrytointikampanja Ajoissa kotiin.

Toivomme, että kampanjan avulla löydetään lisää näitä välittäviä sijaisvanhempia auttamaan sijoitettuja lapsia ja nuoria elämässä eteenpäin.

Jaetaan hyvyyttä

Kirjoittaja on mukana Suomen Sijaiskotinuorten, Sinut ry:n toiminnassa. Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä. Toimitus.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Kirja on seikkailu

Vanhus- asiassa tarvitaan ryhtiliike

Kotoutus on hyvällä mallillla

Lyhyet

Lyhyet

Lyhyet

Tekeekö seksuaalikasvatus nuorista helppoja uhreja?

Tulevaisuuden hoiva

Ei auta pelkkä raha ja mitoitus

Numerot kertovat aina ihmisistä, kokoomus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.