Hyvä vanhuus on tasapainoinen kokonaisuus

Minkälainen on hyvä vanhuus? Hyvään vanhuuteen sanotaan kuluvan kolme peruselementtiä terveys, tunne arvostuksesta (arvossapito) ja menneen, nykyisen ja tulevan tasapaino.

Hyvällä terveydellä ei tässä tarkoiteta sairauden poissaoloa, vaan se on täydellinen ruumiillisen, sielullisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Professori Jorma Palon mukaan se on iänmukaista toimintakykyä, professori Martti Kekomäen mukaan kykyä itsenäiseen arjesta selviämiseen.

Kulttuureihin on aina kuulunut vanhusten kunnioittaminen. Sillä on tarkoitettu tervehtimistä, seuranpitoa, tieltä väistymistä, seisoalle nousemista, saattamista kotoa tilaisuuksiin ja takaisin sekä neuvon kysymistä.

Vanhuksen omaa henkistä pääomaa puolestaan ovat aktiivisuus innostuneisuus uusista asioista ja myönteisyys. Erittäin tärkeätä hyvälle vanhuudelle on, että vanhus välttää katkeruuden.

Suomessa kiitos hyvästä vanhuudesta kuuluu tammenlehväsukupolvelle. Kansamme ymmärsi palauttaa heidän kunniansa vasta vuonna 1987 presidentti Koiviston aikana, jolloin Lapin sodan päättymispäivä 27.4. määrättiin veteraanipäiväksi.

Cicero sanoi jo pari tuhatta vuotta sitten:

”Eivät harmaat hapset ja rypyt yhtäkkiä saata vetää kunnioitusta puoleensa, mutta kunniallisesti vietetty aikaisempi elämä korjaa kunnioituksen lopullisena hedelmänään.”

Tämä pitää paikkansa nykyäänkin.

Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Lyhyet

Lyhyet

Mielipide: Vanhemmat ja koulu ovat lasten osallisuuden vahvistajia

Mielipide: Eroon meluisista vesiskoottereista

Mielipide: Sanojen alkuperä jää liian usein hämäräksi

Lyhyet

Raamattuun ei ole oikotietä

Avaimia Raamatun kohtien oikeaksi kääntämiseksi

Loukkaava puhe ei ole kenellekään sopivaa

Lyhyet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.