Hyvästä leimikosta sakotetaan

Metsälehdessä kerrottiin kuukauden puukaupasta, joka äskettäin tehtiin Keski-Suomessa. Uusi metsänomistaja tarvitsi rahaa perintöveron maksuun, ja metsänhoitoyhdistys suunnitteli 6 hehtaarin uudistushakkuun.

Puuta kertyi 1892 kuutiota ja hinnatkin olivat hyvät: kantorahatuloa 99021 euroa. Leimikko oli oikea puunostajan herkku – iso työmaa, jossa puunkorjuu on edullista. Myös tulevat hoitotyöt sujuvat tällaisella kohteella taloudellisesti.

Valtiovalta on ilmoittanut pyrkivänsä metsien tilakoon kasvattamiseen metsätalouden kannattavuuden parantamiseksi. Käytännössä se kuitenkin rankaisee verotuksella liian hyvästä leimikosta, tässä tapauksessa 1180 eurolla! Jos metsänomistaja olisi myynyt puut kahden hehtaarin leimikoina kolmena perättäisenä vuonna, säästö metsäverossa olisi ollut tuo 1180 euroa. Metsävero on nimittäin 2 prosenttia korkeampi 40000 euroa ylittävältä osalta.

Puuntuottajan verotusta on nostettu pienen ajan sisällä ensin 25:stä 28:een prosenttiin, ja viimeksi 30:een prosenttiin. Jatkossa tilanne käy vielä hurjemmaksi. Hallituksen kehysriihen linjausten mukaan ensi vuonna metsävero on 33 prosenttia 30000 euroa ylittävältä osuudelta, kun se alle rajan olevissa tapauksissa on 30 prosenttia. Esimerkkimme kaltaisessa metsäkaupassa ”hyvän leimikon sakko” on siis 2071 euroa!

Tapio Laiho

metsänhoitaja

Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Mielipidekirjoitus

Jyväsjärvi ja Rantaraitti ovat Jyväskylän keuhkot

Kulmuni on paras johtaja keskustalle

Lyhyet

Kohtuuden pitää riittää – työelämässäkin

Lyhyet

Tourujoen luontopolku ei ole mikään jätepiste

Lyhyet

Ydinvoima turvallista

Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä

Äänestäjien tahdosta viis

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.